13 december 2015

Om Lucia, SVT och Gunilla Brodrej!

Jag tror att vi är ganska många som på fullaste allvar undrar om kulturjournalister i allmänhet tittar alltför ofta och för djupt i rödvins-boxen. Så här års kanske det handlar om glögg-diton?

Ofta är det svårt att förstå hur kulturskribenten egentligen tänkt, om alls!

Expressens Gunilla Brodrej yrar i dag ihop en drapa med rubriken ”Sakro-sankta” med anledning av dagens Lucia-firande. Yrar? Ja, hon påstår saker som inte är sanna och därmed faller trovärdigheten som ett praktfullt, men illa byggt, pepparkakshus! Men mer om det senare.

Som varje återkommande bloggläsare genom åren har kunnat konstatera så är jag en, mycket stolt, Lucia-fundamentalist. De traditionella sångerna ska finnas där framförda av de ljuvligaste av ungdomsårens röster. Jag är inte så rabiat så att jag motsätter mig nya arrangemang eller nya inslag i Lusseframträdandena. Men standarduppsättningen av sånger måste finnas där om jag inte helt ska tappa lusten!

Som gammal elev vid Adolf Fredriks musikskola och Stockholms musikgymnasium så kräver jag fortsatt att Lucia-firandet ska framföras i samma praktfulla njutning som den gången jag själv fanns vitklädd bland andra suveräna sångare.

Att kommentera SVT:s Lucia-firande tillhör numera en väl inrutad tradition. Efter många års hopplösa sändningar, med bedrövlig textläsning och falsksång, så lyckades SVT ifjol. I en underbar sändning, inspelad i Oscar Fredriks kyrka i Göteborg, så bjöds vi på ett Lucia-firande i toppklass.

Även i år var det Göteborg som stod för showen. Denna gång från Örgryte kyrka.

Gymnasiekillarna sjöng fantastiskt bra, särskilt i sin alldeles egna Staffans-sång. Bra solister där! Många av arrangemangen till låtarna i övrigt var nya och spännande men sändningen, med snygge Rickard Söderberg som solist, lyfte aldrig och stundtals var falsksången och det usla artikulerandet från de yngre körsångarna något som skulle ha fått mina gamla musiklärare att hota med straff värre än döden!

Jag efterlyser, för femtielfte gången, att SVT något år bjuder på en Lucia-morgon med gräddan av svenska musikklasser; Självklart menar jag Stockholms musikklasser och musikgymnasium! Allt annat är så andraklass!

Detta för mig åter till Gunilla Brodrej i dagens Expressen.

Hon påstår att lussefirandet i Stockholm peakar med att elever från min gamla skola uppträder på Friends Arena i Solna.

Mig veterligt har min gamla skola bara sjungit Lusse-sånger där en gång, nämligen 2012. 

Föreställningen blev ett fiasko p g a den usla akustiken och många var vi som drömskt längtade tillbaka till de många åren i Globen.

Sedan 2012 har ingen av Stockholms (alltför många?) storarenor erbjudit Lucia-konserter!

Om Gunilla Brodrej vill att vi som läsare ska anse att hon är trovärdig i sin märkliga kulturjournalistik så är det minsta vi kan begära av henne att hon kollar upp fakta innan hon petar i sig en glögg för mycket och börjar hamra på tangentbordet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar