25 december 2015

Kuba - det nya Syrien?

De upptinande relationerna mellan USA och Kuba skapar just nu flyktingströmmar som får Nord- och Mellan-Amerika att uppleva en liten, liten del av det Europa upplevt under lång tid.

Beror det stora antalet flyktingar, på väg bort från Kuba, verkligen på att bröderna Castro i någon slags välvilja ser mellan fingrarna när människor lämnar öriket i allt större mängder?

Tusentals kubaner sitter fast i Costa Rica sedan Nicaragua vägrar dem inresetillstånd på sin önskade väg mot USA. De styrande i Costa Rica hotar med deportation tillbaka till Kuba om situationen inte får sin lösning inom en snar framtid.

Under många år har desperata kubaner försökt fly, i skrangliga båtar över havet till Florida Keys, öarna som sträcker sig som ett pärlband söder om Floridas fastland, ut i den turkosa mexikanska golfen. De rangliga farkoster som lyckas ta sig in på amerikanskt vatten har lyckliga flyktingar ombord som genast får uppehållstillstånd i USA men många är de skräpbåtar som tvingas vända om och vars passagerare gått emot ett okänt öde i diktaturen Kuba!

Jag tror att de styrande i USA drog förhastade slutsatser när de skickade ut en försoningens hand mot Havanna. Så länge inte mycket tydliga tecken finns på att en demokratiseringsprocess pågår så borde det heller inte finnas någon anledning att se över handels- och reserestriktioner.

Den uppblossande flyktingkrisen är måhända ett tecken på att den kubanska despotregimen håller på att tappa greppet. Kanske är flyktingkrisen bara ett tafatt försök av diktaturen att göra sig av med den del av befolkningen som samhället inte längre klarar av att ta hand om? Eller kanske ser "The Castro brothers" finfina möjligheter genom att låta politiskt oliktänkande "fly?"

Hur som helst är de kubaner som flyr ett mer än tydligt tecken på att situationen i öriket är allt annat än acceptabel.

Att den skulle bli bättre av att amerikanska flygbolag inom kort tros få tillstånd att flyga till Kuba är, än så länge, mycket svårt att tro!  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar