31 december 2015

Om avbrott i nyheterna i terrortider

SR Ekot drabbades av ”någonting” i samband med nyårsaftonens 16-sändning.

Tina Flodin, tjänstgörande nyhetsredaktör, läste introt till första nyheten, om spridningen av gonorré, och skulle just dra i gång det förinspelade inslaget när det slamrar, smäller och dunkar i radion. Det låter som om Tina svimmat i studion! Eller drabbats av något ännu värre!

Efter att det förinspelade inslaget tagit slut så blir det tyst. Trots att två minuter återstår av sändningen.

Allt som hörs är en elektriskt genererad puls, tänk hjärtslag, och något slags larm i bakgrunden.

Vad händer?

I tider av terrorhot tarvar allsköns avvikelser från det normala en förklaring. Detta borde särskilt gälla nyhetssändningar. Inom Sveriges Radio tycks dock ingen sådan regel gälla!

När tre minuter gått börjar i SR P4 planenligt nästa program och i SR P1 säger den (troligen extremt förinspelade) programpresentatören inte ett ljud om att stora delar av nyhetssändningen bestått av oljud som i en ond värld skulle kunna tolkas som att något allvarligt inträffat.

När dessa rader skrivs har ingen förklaring, mig veterligt, lämnats. Tvärtom ligger den märkliga sändningen fortsatt ute på Sveriges Radio:s webbplats.

BBC drabbades tidigare i dag av en webbattack, något som t o m SR Ekot berättar om, som gjorde att deras sajter inte gick att nå under en längre stund. BBC förklarar dock genast, så snart sajterna är uppe igen, vad som hänt.

SR borde genast se över rutiner i samband med avvikelser. Handlar det om en nyhetssändning som drabbas så borde det sannerligen vara av högsta vikt att det inträffade snarast förklaras.

Vad händer den dag något allvarligt inträffar och allt som hörs i radio är en märklig hjärtfrekvens och ett avlägset larm?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar