6 juli 2015

"De byggde landet" i SR P4 provocerande uselt!

På söndagskvällen lyssnade jag på Ekot kl 22.00 och lät sedan SR P4 stå på.
Jag lyssnade i två timmar. Jag häpnade, rös och tänkte; Hur i hela fridens namn kan något liknande tillåtas att få sändningstid?

Under sommaren sänds programserien ”De byggde landet” på sena söndagskvällar. Programledare är Gunnar Gramnes och i inledningen berättar han att vi i serien får möta ”människor med erfarenheter som vi andra behöver höra.” Det är till att ha stora tankar om produktionen Gunnar!

Under första timmen möter vi Harry och Gunilla Söderström, sedan mer än 30 år tillbaka boende utanför Atlanta, Georgia, USA. Gunnar gör en intetsägande intervju med paret, lämnar många frågor, som borde ha ställts, oställda och det starkaste intrycket blir Harrys oändligt stora kritik om allt som är fel med Sverige!

Timme två bjuder på ett möte med Ulla Ahrenberg, en gammal kvinna i societeten som, minsann, ”seglade med Juan-Carlos och Kung Constantin” innan hon gifte sig (för vilken gång i ordningen?) med Teto Ahrenberg. Den senare känd som konstsamlare men mot slutet av sin levnad dömd som skattesmitare, penningsmugglare och gud-vet-allt!
Ullas svar på de frågor som ställs blir fragmentariska, ibland obegripliga, och det märks att hon försöker släta över sin, sedan länge döde, makes tillkortakommanden för att i stället framhäva sin egen fina person! Förutom att även hon är svårt kritisk mot Sverige!

Harry och Gunilla säger sig fortsatt arbeta hårt. Samtidigt får vi veta att de nu, som de flesta somrar, tillbringar tre och en halv månad i Sverige, har en Capri-resa inplanerad, Harry är visst ute och paddlar i Normandie när detta skrivs, ska på safari senare i höst, har varit i Bhutan på bergsvandring osv osv. Men arbetar gör de! Och en fjärdedel av året tillbringar de i landet de bara finner fel på!

Ulla har seglat och varit lyxhustru, haft ”barnflicka” till sin hord med barn ”för jag vet då inte hur man tar hand om ett barn”, som hon själv säger i intervjun.

Frågan, som är högst relevant med anledning av programmets titel, är: På vilket sätt byggde dessa existenser landet???

Att sedan Gunnar Gramnes ägnar 12 tillfällen under två timmar åt att berätta att vi lyssnar till ”De byggde landet”, vad han själv heter och vad programmet handlar om (som om vi hade glömt det under en tre minuter lång musiksnutt?) gör det hela än mer ofattbart!

Troligen är det sommarens mest provocerande licensslöseri som erbjuds lyssnarna.

Det som hade kunnat bli riktigt bra, hade några jobbigare frågor ställts, faller nu plattare än platt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar