30 juli 2013

Om snabbköps-vård, Parkinson och köttfärs!

DN skriver i dag, i ett par artiklar, om ett framtidsscenario där vård ska bedrivas i snabbköpet eller via en webb-kamera.

Bl a berättas det om ett försök som kommer att ske under hösten, i Västerbotten, där patienter som går på blodförtunnande läkemedel själva ska hantera nålar, kolla blodtryck och läsa in resultaten ”i en skollokal eller i ett rum på ortens ICA-butik”!

Git Eliasson, medicinsk ingenjör, säger till DN att det hela ska gå till på ”samma sätt som man lämnar in posten på ICA”!

Nu vet jag, av egen erfarenhet, att posthantering i livsmedelshallar, utförd av butikspersonal med i huvudsak andra arbetsuppgifter, ibland lämnar en hel del att önska.

Jag ställer mig därför minst sagt skeptisk till att mänskligt blod, nålar och annan sjukvård ska hanteras i samma lokaler som jag köper min köttfärs!

I en annan artikel berättas om att överläkare Thomas Willows på Karolinska i Huddinge, träffar Parkinsonpatienter via en dataskärm. Han kallar det för att han tidigare ”curlat” patienter men att dessa nu får ”ta mer ansvar”.

Jag är ingen överläkare men vad jag förstår så behöver en Parkinson-drabbad människa mycket omvårdnad. Det är viktigt med kontinuerlig uppföljning när det gäller inställning av medicinering, många drabbas av psykisk påverkan av sin sjukdom osv osv.

Att detta utförs via en bildskärm, på distans, känns, liksom ”posthanteringen”, inte heller optimalt!

Är dessa nyheter för dagen verkligen det bästa vi kan göra för att komma till rätta med alla de problem som vård-Sverige lider av?

2 kommentarer:

  1. Blodiga nålar och köttfärs låter ju inte som en höjdare. Håller med om det. Speciellt om personerna verkligen är sjuka, spastiska eller väldigt dabbiga.

    Risken med alla förslag av den här typen är väl också att de kan missbrukas för att dra ner på den "riktiga" servicen. Men annars. Om man ser det som en möjlighet att komplettera och öka servicen, minska krånglet. Speciellt i glesbygd. Kunna få någonsomhelst hjälp utan att behöva offra en hel dag åt transporter osv. Förenkla boendet i glesbygd. Om inte i mataffären så kanske i lokalen bredvid. Vilket även gör besöket i mataffären attraktivare. Köpa medicin, alkohol och vårdservice på närorten. Smidigare än inne i stan.

    Skulle nog vara möjligt. Egentligen. "Om bara viljan finns" som klyschan lät förr i tiden.

    Förutspår att vissa särintressen kan bli nervösa och se problem mot sina egenintressen möjligen. Vilket man får vara beredd på i så fall.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Telemedicin eller eHälsa är ju inte speciellt något nytt.

      I Storbritannien pågår redan det för fullt, med goda resultat för att avlasta en vårdsektor genom att på ett tidigt stadium kunna bedöma via en webbkamera och ett tv baserat konferenssystem om patienten behöver åka till ett sjukhus eller om det räcker med ett hembesök eller en kortare resa till vårdcentralen.

      Att dygnet runt få kontakt och kunna se och visa saker till den man pratar med via en skärm är inte bara något som patienter uppskattar om man lider av en kronisk sjukdom som diabetes, demens, stroke eller KOL utan är ett fantastiskt stöd till anhöriga som i alla högsta grad är "med-drabbade" till sjukdomar som dessa.

      I dagsläget så tar redan diabetiker sina egna prov helt enkelt på grund av att annars skulle de få sitta hela dagarna på en vårdcentral.
      Det som diskuteras i artikeln från DN är ett liknande prov som diabetikerna använder sig av där man med ett lite ”prick” i fingret kan göra ett kapillärprov alltså inte ett venöst blodprov med sprutor men som nu även kan användas av folk som äter ex. medicinen Warfarin och regelbundet kollar sin dos.

      Andra testet är ju ett vanligt blodtryck alltså en manschett man sätter runt armen som hypertoni-patienter behöver när de ska utföra flertalet tester/prover över en period för att hålla koll på att deras dos ligger rätt.

      Att få möjligheten att mäta sitt blodtryck/Warfarin nivå när man själv har bestämt tiden och inte när vårdcentralen har tid för mig som patient.

      Kostsamt i privata ekonomin att ofta behöva gå från jobbet för att utföra enkla prover/tester och väldigt kostsamt i den offentliga ekonomin att använda sig av vårdpersonal för dessa enkla rutin uppgifter. Istället kan man frigöra vårdpersonalens så att de kan ta hand om patienter som verkligen behöver det.

      Sen är det väl som allt annat, finns inte en universallösning som passar alla och det är väl därför de som inte kan/klarar/vill använda sig av en sådan här lösning bör ges andra möjligheter.

      Radera