28 juli 2013

Fimpa förslaget tills askkoppar finns!

DN Debatt skriver i dag företrädare för M, MP, S och Stiftelsen Håll Sverige rent att det borde införas straffåtgärder av olika slag för att stävja problemet med slängda fimpar.

Skribenterna kräver bl a producentansvar, dvs de som producerar ciggen ska vara ansvariga även för den upprökta diton.

För att möjliggöra detta måste det till betydligt fler askkoppar där vi rökare kan göra oss av med vårt skräp. Alternativet, att slänga fimpen i en vanlig papperskorg skulle troligen få en explosionsartad ökning av papperskorgsbränder som följd.

I Stockholm har politikerna i stadshuset det väl förspänt. Papperskorgarna utanför denna, de lokalbeslutsfattandes, pampiga byggnad är försedda med askkoppar ovanpå själva soptunnan.

I övrigt i staden är det svårt, oftast helt omöjligt, att finna askkoppar. Möjligen finns det sådana närheten av en t-banenedgång.

Om en cigarettillverkare drabbas av ett producentansvar för restprodukten så tror jag att stoppa-hindra-förbjuda-politikerna i Sverige gör sig själva en stor otjänst. Debattens vågor skulle kunna bli minst sagt höga när det kommer till alla andra former av skräp och vilket ansvar dess tillverkare, i rättvisans namn, då borde drabbas av. Det är en absurd och svindlande tanke!

Så länge fungerande askkoppar lyser med sin frånvaro i den offentliga miljön så borde olika typer av strafförelägganden sannerligen göra detsamma!

5 kommentarer:

 1. Jag har startat ett projekt som går ut på att rökarna själva märker sina fimpar efter rökning, där mobila askkoppar släcker, komprimerar och siffermärker filterplasten.
  Projektet ska uppmuntra och hjälpa rökarna att ta hand om sina fimpar där de mobila askkopparna inpräntar ett unikt nummer i filterplasten. Alla som tar ansvar och lämnar in fimpar i uppsatta stationära askkoppar deltar i ett lotteri, där några varje vecka erhåller en ekonomiskt kännbar exklusiv pant.
  Detta ska pedagogiskt påvisa kostnader och belastningar kopplade till nedskräpning samt väcka en debatt som står i proportion till vad fimparna ställer till med!
  www.litterlott.se

  SvaraRadera
 2. Lagstiftning och skatte/avgifts vapnen är de dumma politikernas medel för att framhäva sig själva. Så man skall tro att de gör någon nytta. Istället är det mer idérika och fiffiga människor som behövs. Davids idé här i kommentaren ovanför är ett sådant exempel. Hade politikerna en bråkdels kreativitet istället för standard tänket med lagstiftning/skatte/avgift utrednings gäspandet, då vore vi ett rikare land.

  SvaraRadera
 3. Bara för att det inte finns en askkopp så tycker du alltså att man ska få slänga sina fimpar var som helst?!?
  Gäller samma sak ute i naturen när man t.ex. haft en picknick, att man slänger allt på backen eftersom det inte finns någon papperskorg.
  Nej, det borde vara självklart att man inte skräpar ned!

  SvaraRadera
 4. Samuel Sandberg demonstrerar övertydligt problemet som karriärpolitiker och spekulationsmedia profiterar på. Känslor och missförstånd i lukrativ kombination.

  Givetvis bör ingen skräpa ner någonstans eller på något annat sätt heller uppföra sig illa. Det är inte alls där som konfliktlinjen går. Frågan är huruvida man skall eftersträva gott omdöme och förnuftigt uppförande med hot om straff, högre skatter, avgifter, symbolhandlingar, andra straff och pålagor. Eller om man istället skall ställa självklara men frivilliga uppförandekoder på folk.

  SvaraRadera
 5. Man skulle kanske, rent praktiskt, kunna ha 16 cigaretter i ett paket istället för 20. Men samma storlek på paketen. Utrymmet som de 4 cigaretterna lämnar skall man sedan trycka ner fimparna i. Riskerar det "smitta" smaken hos de fräscha ciggen så kan man väl ha en liten vägg emellan där. Åtminstone borde det räcka för att förvara fimpar för några timmars rökande. Så att man sedan kan tömma dem på prydligt ställe.

  (Om sedan EU prackade på alla fabrikanter detta, så borde dessa kunna sko sig genom att inte sänka priset per paket med 4 cig. Utan bara för två, eller så. Då skulle de motivera sig att inte obstruera mot förslaget.)

  SvaraRadera