27 juli 2013

Om danskar som inte kan danska!

Att många svenskar har svårt att förstå danska är ett välkänt faktum men inte desto mindre ett tämligen obegåvat sådant!

Jag började mitt yrkesliv för mer än 30 år sedan som reseledare för den danska resebyråkungen Simon Spies. I en liten ort på Mallorcas östkust, Cala Millor, tillbringade jag min första säsong tillsammans med tre danska tjejer! Ok, den första tiden bjöd på många språkförvecklingar och minst lika många skratt! Många är orden som jag aldrig kommer att glömma! Som den gången en bitter dansk gäst (visste ni förresten att en sur dansk oftast har all rätt att vara sur?) kom ner till mig i receptionen på lägenhetshotellet och gapade om att det saknades en ”samfundshjӕlper” i hans pentry! Just där, just då, stod jag förmodligen som ett halvgapande fån!

Tills jag insåg att det som vållade så mycken irritation hos dansken var avsaknaden av en kapsylöppnare!

Om man lyssnar noga, ber en dansk att ”tale langsomt” och använder logiskt tänkande så är det inte helt oöverstigligt att begripa vad han/hon säger.

Jag påstår inte att jag i dag klarar av att skriva på danska, något som jag fixade hyfsat för 30 år sedan, men jag läser obehindrat en dansk text och jag pratar språket på en godkänd nivå.

Den danska tidningen Extra Bladet rapporterar nu, något som bl a återges av SvD, att danskarna själva inte längre förstår sitt eget språk! De kan åtminstone inte skriva det!

Professorn i nordiska språk, Kjell Lars Berge, påstår att språket var lättare att förstå för 50 år sedan och han skyller förändringen på skillnaderna mellan det talade och det skrivna språket men vill inte gå med på att det handlar om användandet av s k sociala medier.

Troligen har vi samma svårigheter i vårt eget land. Många är de människor i vår närhet som inte kan uttrycka sig korrekt när det kommer till skrift! Många är de språkliga felen t o m i våra största tidningar!

Jag påstår att det hela beror på att ungdomar i dag inte läser böcker i den omfattning som vi, som är något äldre, gjorde och gör! Ordförrådet mår bra av ett antal böcker om året!

Det burde sagtens ikke vaere sӕrdeles svӕrt for en dansker at lӕre at skrive paa dansk!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar