20 juli 2013

Det ska kosta att skolka!

Att skolka under gymnasietiden ska kosta men inte lika mycket som i dag.

SR Ekot citerar Anders Franzén som utreder frågan på regeringens uppdrag.

Ska jag vara ärlig visste jag inte att en elev i dag riskerar att förlora hela sitt studiebidrag efter fyra skolktimmar men faktum är att jag, efter en stunds eftertanke, kan tycka att idén inte är så dum.

På min tid, för mycket länge sedan, kunde jag och mina klasskompisar lätt strunta i ett stort antal lektioner utan att det renderade något som helst straff. Men det var då det!

I dag är kampen om jobb, och kampen om en önskad utbildning, betydligt större än det var under 70- och 80-talet.

Den som lyckas sno åt sig en plats på en gymnasieutbildning borde ha så mycket förstånd att han/hon inser att det är mer än guld värt att kämpa och göra sitt bästa. Inte minst med tanke på att det säkert finns flera som gärna skulle ha velat ha just den plats i gymnasiet som nu i stället uppbärs av en potentiell skolkare.

Det är möjligt att det inte ska ”kosta” 3500 kronor att olovligt frånvara från en eftertraktansvärd utbildning men så väldigt mycket billigare bör det nog inte bli!

2 kommentarer:

  1. Jag blir lite oroad av din mænniskosyn... Det finns alltid anledningar till att mænniskor gør som dom gør. Det ær viktigare att førstå bakgrunden och varfør. Inte bara førsøka straffa bort det ekonomiskt, eller før den delen uppmuntra fram ønskvært beteende ekonomiskt med exempelvis jobbskatteavdrag. Det ær inte bara effektløst, det ær inhumant. /Carl

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast här snackar vi om gymnasieelever som skolkar. Det är, ännu så länge, ingen som tvingar någon att gå i gymnasiet. Att då frånvara oskäligt borde kosta.

      Radera