4 mars 2017

Flyktingfrågan ett mediehaveri!

Dagens Expressen försöker övertyga oss om att en sisådär 99,98 % (samma procentsiffra som Kim Jong-un brukar påstå att han vinner val med) av alla ensamkommande flyktingbarn injicerar heroin, är svårt kriminella och bor i tunnlar under järnvägsstationen i Uppsala.

En resa i motsatt riktning, mot den Expressen tar, gör i dag DN som i flera stort uppslagna reportage vill visa oss bilden av flyktingarna som vill och kan.

En av artiklarna handlar om Mohammad som säger att tillvaron på flyktingförläggningen ”känns som en långsam död”, beroende på den långa handläggningstiden av hans asylansökan.

Jag begriper mycket väl att handläggningstiderna är långa. Med tanke på den stora flyktingström som kom till Sverige på hösten 2015 och våren 2016 så vore det förmätet att tro att handläggningen skulle kunna gå snabbare.

Jag förstår samtidigt Mohammads frustration eftersom han inte vill annat än arbeta och försörja sig själv. Eller är det det han vill?

Mohammads historia tillåts stå helt oemotsagd i DN och inte ens när ett gyllene tillfälle för journalisten, Abed al-Qaisi, uppenbarar sig så är han ingen vaken murvel som vill veta mera.

Abed skriver:

”Under vårt möte kommer en kvinna från Migrationsverket av en händelse förbi och hon är inte särskilt trevlig mot Mohammad. Han skakar vid hennes ankomst och hon pratar med honom som vore han ett barn. 'Det var ett av de trevligaste besöken', säger han efter att hon har gått.”

Det finns inget som tyder på att dagens artikel kommer att följas upp.

Jag tänker att det vore otroligt intressant att få veta varför Migrationsverkets tjänsteman uppträdde så korkat, taskigt och naivt? Har hon en helt annan bild av Mohammad än den som DN vill måla upp eller är hon bara ännu en bitter statstjänsteman med sinnet fyllt av fördomar?

Att beskriva flyktingars situation i Sverige måste vara otroligt svårt rent journalistiskt, lite som att kortfattat beskriva situationen för alla människor som bor i Umeå!

Därmed inte sagt att allt måste målas i så enahanda färger som svart eller vitt som i dagens tidningsartiklar.

Att DN:s journalist missade att ställa kvinnan från Migrationsverket till svars är dessutom ett bevis på journalistik av allra uslaste slag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar