30 mars 2017

Är Mallorca bara fernissa?

Nu är det 35 år sedan jag spenderade ett år på Mallorca, arbetandes som reseledare omhändertagande av skandinaviska turister som då fortsatt var ganska handlingsförlamade och hjälplösa inför allt det främmande som mötte dem bortom hemmets trygga vrå.

Jag tar än i dag gärna del av vad som händer på ön och har följt den fantastiska utvecklingen som ön och dess befolkning har gjort och som har medfört en uppryckning i den högre skolan jämfört med grisfesterna på ”Son Amar”.

Nyligen var bekanta till mig på ön och de hade den goda smaken att köpa ett exemplar av öns stora stolthet till tidning, Diario de Mallorca, till mig.

Som av en ren slump drabbades jag av en förkylning från helvetet, något som förklarar min frånvaro från bloggen under några dagar, och jag fick tillfälle att lusläsa den baleariska blaskan.

Diario de Mallorca kallas på Wikipedia för ”en av de viktigaste” nyhetskällorna på ön och tidningen ska ha fått ett antal priser genom åren. Journalistiken är det inte så mycket fel med, artiklarna är välformulerade och säkert ofta superintressanta för de som berörs, men på en punkt skiljer sig inte en utgåva från 2017 ett enda dugg från en utgåva 1982.

Då, som 20-åring, tyckte jag att det var en smula exotiskt med spaltmetrarna av annonser där unga människor erbjöd tjänster som jag knappt hört talas om vid den tiden.

Att finna samma annonser, i samma spaltmeterantal, 35 år senare gör mig minst sagt förvånad.

Att det på Mallorca finns japanska flickor i mängder som erbjuder ”komplett service”, att du måndag till fredag kan boka ”lärare” som lär dig allt du inte visste om sex och att mogna brasilianskor erbjuder ”färgade kyssar” är måhända relaterat till de stora horder av turister som besöker ön.

Att öns största tidning väljer att tjäna pengar på denna verksamhet är helt världsfrånvänt!

Jag inbillade mig att Mallorca hade kommit längre i sin utveckling och att media på ön också gjort framsteg jämfört med den där gången anno dazumal. Kanske har jag trott fel?

Allt är kanske fortsatt en enda stor grisfest med folk på fyllan som uppträder som veritabla svin även när de inte sitter vid ett matbord?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar