26 september 2016

Statligt anställda visslar uselt!

ST, facket som organiserar statstjänstemän, har genomfört en undersökning där 2500 medlemmar har besvarat frågor om ”takhöjden” på arbetsplatserna. Det visar sig, bekymrande nog, att många medlemmar jobbar på ställen där taket är allt annat än högt, utan snarare lämpat för horder av extremt kortvuxna!

Hälften av de som besvarat undersökningen säger sig inte kunna slå larm om oegentligheter på arbetsplatsen. Eller kunna? Det handlar förstås om rädsla!

De flesta statligt anställda har förmåner utöver vad de flesta andra på arbetsmarknaden har. Det handlar t ex om fler semesterdagar och om statlig tjänstepension och tryggheten som anställd inom staten är nog betänkligt högre än i många andra verksamheter.

Lönen består av skattepengar, från dem själva men till största del från andra, icke-statligt, anställda i riket.

Britta Lejon, ordförande i ST, säger i en kommentar till undersökningen att resultatet inte alls är bra ”eftersom tysta verksamheter inte utvecklas.”

Jag må vara skeptisk till facklig verksamhet i allmänhet men tycker att Lejons uttalande är bra!

Vem kan rabbla upp en handfull statliga verksamheter där utvecklingen framåt gjort positivt väsen av sig under de senaste åren? Nej, just det!

Visselblåsandet måste uppmuntras mera så att de skattekronor vi investerar i statlig verksamhet ger högsta, och bästa, tänkbara utfall!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar