11 november 2015

Vem ska sköta gränskontrollen?

Nu hakar Ebba Busch Thor (KD) på Anna Kinberg Batra (M) och kräver gränskontroller.
Busch Thor föreslår bl a att poliser under utbildning tillfälligt ska kunna hjälpa till och hon tycker också att det borde införas något hon kallar transitzoner (läs flyktingläger) vid den svenska gränsen.

Till TT säger statsminister Stefan Löfven (S) på eftermiddagen att han inte utesluter gränskontroller ”vid rätt tidpunkt och med rätt förutsättningar."

Trojkan partiledare tycks fullständigt ha flippat ur!

Ingen av dem förklarar på något som helst sätt hur en stängd svensk gräns ska bevakas och vilka som ska se till att gränskontrollen genomförs? De tycks alla tro att det i Sverige finns tusentals utbildade gränskontrollanter som sitter passiva och bara väntar på att kommenderas in.

När jag googlar finner jag att det tar minst 9 veckor att utbilda en gränskontrollant och i Europaparlamentets och Rådets förordning, nr 562/2006, står att läsa: ”Medlemsstaterna skall se till att gränskontrolltjänstemännen är specialiserade och vederbörligen utbildade tjänstemän.

De passkontrollanter som nu finns i riket torde vara upptagna med sitt ordinarie arbete i hamnar och på flygplatser. Jag påstår också att de besitter kunskaper som inte vem som helst känner till.

Hur ska en lekman, placerad vid en gränspostering, kunna avgöra om ett pass är äkta eller falskt, om den som vill in i riket uppfyller de krav som gäller vid inresa, om visum erfordras och om detta i så fall är utfärdat på riktiga grunder?

Att vår regering än i dag inte reagerat på den senaste tidens flyktingströmmar genom Europa utan fortsatt ber om tips från företagare och allmänhet, myndigheter och diverse andra instanser är naturligtvis oacceptabelt!

Därmed inte sagt att vår gräns ska bevakas av en samling amatörer! Proffsen lär klara av att genomföra en total gränskontroll under en dag, kanske två men sedan är personalresursen slut.

Ska vi ha en folkmilis på plats som tar över sedan för att skipa godtycklig rättvisa?

1 kommentar:

  1. Nu ser vi resultatet av den förra regeringens löfte att ge alla syrianer som kommer till Sverige ett permanent uppehållstillstånd. I kölvattnet av syrianska flyktingar kommer säkert både en och annan IS-terrorist liksom ekonomiska flyktingar från olika delar. Jag har hört talas om marockaner som utger sig vara syrianer. Allt för att få komma till drömlandet Sverige. Hur hade den tidigare regeringen tänkt sig att detta skulle gå till? Jag är säker på att Stefan gärna tar emot förslag och tips från både Fredrik och Anna.
    Personligen anser jag att situationen nu är så allvarlig att det behövs ett starkt samarbete över blockgränserna för att lösa situationen på bästa sätt. Det finns varken tid eller utrymme för politikerna att hacka på varandra. Detta gäller både politikerna i Sverige och EU.

    SvaraRadera