28 november 2015

Om att förneka julen i adventstid!

I kväll är det många hem som genomsyras av besvikna rop av uppgivenhet. Anledningen är att adventsljusstakarna inte testats i god tid och att trasiga lampor gör att inköpsrundorna till kvällsöppna butiker blir många. Lycka till med det säger jag som konstaterade att hyllorna med reservlampor ”lyste” tomma tidigare i dag. Själv började jag redan för många dagar med mitt julfirande!

På typiskt politiskt korrekt manér kommer TT med ett telegram på lördagen om att vi alla måste pynta så att ”julefriden kvarstår.” Tidningen har intervjuat Teres Wallinder, jurist på Villaägarnas riksförbund, som uppmanar alla att kolla med grannarna innan man pyntar för mycket. PG Nyström, förbundsjurist på Hyresgästföreningen, påpekar att alla är skyldiga att bo på ett ”normalt” sätt och uppmanar också han till återhållsamhet i bling-blingandet! Han måste ha en otroligt snäv uppfattning om vad ”normalt” är om han förnekar folk att julpynta! Hallå PG; Ingenting är ”normalt” längre!

Herre jösses, vilka trista typer!

I början av 1990-talet hamnade min dåvarande sambo och jag, eller rättare sagt fritidsboendet, på framsidan av en sörmländsk lokaltidning med rubriken ”En strålande jul.”

Med många resor till favoritlandet USA hade vi upptäckt de fantastiska julbelysningar som fanns att tillgå i landet ”over there” och under ett par år var resväskorna fyllda med elektronik på hemvägen. Ljuskedjor var liksom inte ännu komna till vår del av världen och under mången decemberdag pyntades det i trädgården för att kunna begå en ”officiell” tändning på dan före dan.

Det gamla proppskåpet lyste också upp vinterkvällarna och sällan har så få människor köpt så många proppar i ortens lokala minilivs som på den tiden.

Ryktet gick i socknen och under juldagen vallfärdades det till stugområdet. Stundtals blev det värsta rusningstiden i det lilla sömniga sörmländska samhället och vändplanen på ”vår” lilla grusväg fylldes av bilar som inte lyckades ta sig runt! Det var tider det!

I dag bor jag grannar med folk som knäckte mig genom att tända ljuskedjor på balkongräckena redan för tre veckor sedan. Jag som alltid varit först! Suck!

Wallinder och Nyström må sitta och trycka i mörkret och ”fira” glåmiga jular men de borde veta bättre än att försöka inskränka andra människors rätt att liva upp tillvaron med ljus, pynt, ohämmat med julmusik och rejält med tomtar på loftet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar