20 november 2015

Om dålig PR i terrortider!

Att lyckas med reklam som lockar kunder till den egna produkten kan inte vara lätt eftersom vi dränks av PR i allehanda varianter och slentrianmässigt zappar vidare eller, på rent kungamanér, vänder blad.

Att lyckas föra fram reklambudskap i terrortider är inte bara än svårare. Det är dömt att misslyckas!

I veckan talade två idioter i en incheckningskö, på Kastrups flygplats utanför Köpenhamn, om bomber (inte särskilt lämpligt samtalsämne och heller inte särskilt begåvad plats att tala om detta på). Stor utrymning följde!

Tidningarna slog under någon timme på den stora terrortrumman. Så även den stora morgontidningen i riket.

Jag började läsa artikeln när det plötsligt fälldes ut en reklambanderoll över sidan. 

Banderollen hade budskapet: ”Vi älskar att komma hem! SAS”. Ridå!

Ett annat exempel är företaget Moneygram, som bl a erbjuder överföring av pengar mellan världens alla länder. Just nu lockar företaget i en reklamkampanj med en tävling där första pris är en resa för två till Paris och biljetter till en fotbollsmatch! Ridå igen!

Sedan finns det andra sätt att göra ”reklam” på.

När SÄPO höjde terrorhotnivån och det läckte ut information om att en särskild individ eftersöktes släpptes initialt inget foto på den eftersökte. ALLT var sekretessbelagt men svenska folket skulle oroas i den högre skolan!

Kanske var det därför utstuderat att SÄPO släppte bilden till Polismyndigheten. Med många poliser som just nu är missnöjda med sin arbetsgivare p g a löneläget, arbetssituationen mm så var det givet att bilden skulle läcka ut i media.

I går kväll kunde den misstänkte gripas och i ett skriftligt uttalande framförde statsminister Stefan Löfven (S) sitt tack till SÄPO för deras fantastiska insats.

Den som läser, inte bara mellan raderna, i media kan lätt förstå att ingripandet skedde för att vanliga medborgare sett bilden i pressen, känt igen mannen samt ringt polisen.

Utan att ha en aning så har jag svårt att tro att SÄPO:s underrättelser via interna kanaler hade lett dem till lilla Boliden i Västerbotten. Nej, det var allmänhet som såg till att en terrormisstänkt nu finns bakom lås och bom.

Den eller de civila som rådigt kontaktade polisen är värda statsministerns tack. Förutom att det borde rassla in en rejäl slant på tipsarens/tipsarnas konton!

Att SÄPO tar åt sig hela äran och att statsministern bekräftar deras rätt att göra så är inte heller det god reklam! 

Ännu värre skulle det vara om det visar sig att den nu anhållne inte är vad han utges att vara, något som skymtar fram i media på fredagskvällen. Då återstår bara för Löfven och SÄPO:s ledning att omedelbart dra sig tillbaka! Att anklaga oskyldiga passar inte riktigt i Sverige. Inte då, inte nu och heller aldrig i framtiden!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar