15 november 2015

Cecilia Uddén växer med uppgiften!

Det känns som om Cecilia Uddén, SR Ekot:s korrespondent baserad i Kairo, har funnits där i evigheter.

När hon var ny Mellanöstern-korre hade jag otroligt svårt för henne. Tilltalet var märkvärdigt, tonfallet irriterande högt och de språkliga bristerna fler än hälsosamt.

Cecilia har vuxit med sin uppgift under de år som nu passerat. Att kaxigt vandra ut på Tahrir-torget och intervjua lokalboende under turbulensen då situationen i Egypten lämnade mycket att önska blev någon slags vändpunkt. Inte för att situationen i Egypten blivit så mycket bättre, snarare tvärtom, utan för att hon den gången inte tvekade att rapportera!

I dag finner jag stort intresse i att ta del av Uddén:s beskrivningar och förklaringar till den arabiska världen, som jag genom arabiska vänner och bekanta vet inte är detsamma som världen beskriven av IS, och jag imponeras av att hon inte bangar för att ställa de jobbiga frågorna till dem som säkert inte skulle tveka att ta henne av daga - hade hon varit en vanlig medborgare som ställt samma frågor.

I dag får vi en briljant analys, signerad Cecilia, om IS och det ”kalifat” dessa önskar upprätta, gärna i Europa och gärna medelst våld överstigande det mest fasansfulla.

Med rubriken ”IS vill utplåna gråzonen” finns hennes analys på SR.se.

Keep up the good work Cecilia!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar