25 december 2014

Om Rumänien för länge sedan och i dag!

När jag var riktigt liten, året efter att Sovjetunionen invaderat Tjeckoslovakien, tog min mor med mig och mina syskon på semester. Till Rumänien av alla platser!?!

Det rumänska flygbolaget Tarom hämtade oss med ett fyrmotorigt propellerplan på Arlanda, flygvärdinnorna hade grova hårbuskar under armarna, stod upp i mittgången under starten och var troligen beredda att skicka oss passagerare till saltgruvor i Sibirien om vi inte följde minsta vink från dem!

Efter landning i Svarta Havs-staden Constanta fraktades vi till Mamaia, då ett badparadis, i dag vet jag inte vad Mamaia kallas!?!

Jag minns också att mina familjemedlemmar var tvungna att dra ut mig i havet på en madrass eftersom strandkanten var precis proppfull av, visserligen inte bränn- men ändå, maneter!

På hotellet minns jag att hissmadammer skötte just hissarna och röt ut, på tyska, vilket våningsplan vi befann oss. Jag minns också att maten på hotellet var absolut oätlig. Trots helpension så åt familjen ute vid ett par tillfällen. På den restaurang vi besökte serverade de grillad, gudomligt god, fläskfilé. Alla gäster fick varsin, ja en hel, fläskfilé. Jag tror att ingen av oss i chartergruppen, vi reste med en researrangör som hette Görsün Travel minns jag, hade en enda tanke på hur folket i övrigt levde i Rumänien på den tiden.

Det är det i dagens Sverige inte heller någon som bryr sig om! Trots att vi ser landets medborgare i varenda gatuhörn!

Att Rumänien inte förtjänar en plats som EU-land står dock allt klarare!

För 25 år sedan ställdes den vidrige envåldshärskaren Nicolae Ceausescu och hans hustru, efter en sväng inför en summarisk domstol, inför en exekutionspatrull.

Ibland undrar jag om Rumänien blivit så mycket bättre sedan dess?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar