20 december 2014

Om Obama och en karibisk islossning med förhinder

Den amerikanske presidenten Barack Obama aviserade i veckan att upptinade relationer med Kuba står på agendan och att en amerikansk ambassadör snart skall sändas till Havanna. Upptiningen påstås ha skett efter många månader av hemliga förhandlingar.

Jublet på Kuba visste inga gränser och t o m Nicolás Maduro, socialistisk, maktfullkomlig, president i Venezuela började mumla om att han kanske kunde tänka sig en smärre islossning gentemot det stora landet i norr.

I dag har Kubas president Raúl Castro hållit tal i parlamentet, som består av 162 medlemmar som ”demokratiskt” valts av folket bland 162 möjliga kandidater. Fidels brorsa sa bl a att en ”lång och svår kamp väntar” innan USA lyfter sitt handelsembargo mot Kuba.

Frågan är om handelsembargot alls kommer att lyftas under överskådlig framtid?

För att detta ska ske måste ett sådant förslag passera den amerikanska kongressen som har ett republikanskt majoritetsstyre.

Obama har mötts av mycken kritik i USA de senaste dagarna och Floridas senator Marco Rubio, med kubansk bakgrund, säger att embargot aldrig kommer att lyftas.

Möjligen har Obama fått löften från bröderna Castro om demokratiska reformer i det karibiska öriket förstås? Men det har jag svårt att tro!

För ett par år sedan öppnade bröderna Castro möjligheten för kubaner att resa utomlands. Egentligen är allt trots detta som tidigare. Ingen ”vanlig” kuban har råd att resa utomlands, en anställd inom vården tjänar t ex som allra mest motsvarande ett par hundralappar i månaden. Dessutom är det de kubanska myndigheterna som till syvende och sist beslutar om vem som ska få ett pass och vem som inte ska få det!

Samtidigt fortsätter svenska charterarrangörer att frakta horder av naiva nordbor till ett av världens mest odemokratiska länder!

Frågan är om Obama nu skjutit sig själv och sina partikamrater i fötterna? Risken/chansen för en kommande republikansk president i USA har i varje fall inte minskat med ”Lex Cuba!”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar