24 december 2014

Om islamistisk terror, Jordanien och kvinnor!

På julaftonen kommer nyheter från Syrien som berättar att terrormilisen IS har skjutit ned ett stridsflygplan och tillfångatagit dess jordanske pilot. Senare påstods att planet inte skjutits ned utan kraschat av andra orsaker. Hur som helst är risken stor att ännu en vidrig videofilm, som visar en barbarisk halshuggning, distribueras ut över världen inom kort.

Samtidigt slår mig tanken att Jordanien inte längre tillhör den begränsade skara av muslimska länder som framstått som reformvänliga.

I veckan som gick avrättades 11 män i Jordanien. Inrikesminister Hussein Majali sa nyligen att uppehållet i avrättningar, som rått sedan 2006, skulle avbrytas p g a ”den ökande brottsligheten”.
Jordanien har med veckans avrättningar åter sällat sig till de länder som fortsatt väljer en bestraffningsmetod som tillhör historien.

Jag trodde möjligen att landet var mer västinfluerat än så, inte minst tack vare de många kopplingarna mot väst i sitt eget kungahus.

Änkedrottning Noor, f ö kanske den vackraste av drottningar någonsin, föddes i USA som Lisa Halaby.

Dessutom har vi en ”svensk” prinsessa i det jordanska kungahuset. Prinsessan Majda Ra’ad, föddes som Margaretha Lind i Arboga och växte upp i Södertälje.

Med avrättningarna står det klart att kvinnorna inte lyckats förändra sitt nya hemland i någon bestående positiv riktning!

IS tycks stundtals framgångsrika i sin terrorkamp för det terrorvälde de anser vara den ultimata lyckan. NATO:s sista trupper lämnar inom några dagar Afghanistan och talibanerna där lär nog vädra morgonluft.

I båda fallen är det kvinnorna som kommer att förlora de sista mikroskopiska bitarna av rättigheter och utbildning.

De islamiska terroristerna struntar i att vi är många som firar jul i dagarna.

Jag kommer på mig själv att ännu en gång nynna på den otroligt vackra, syrianska, Mariasången som vi bjöds på i SVT:s Luciamorgon. Jag tänker på alla tjejer därute. Dels de som hade en liten möjlighet att påverka men som tycks ha misslyckats och dels de som har sin framtid instängda i kök, blir utnyttjade sexuellt och förbjuds gå i skolan för att lära sig att allt i världen inte handlar om förtryck.

I Sverige yrar 13 % av väljarkåren om att vi inte kan bereda plats för några hundratusen flyktingar samtidigt som Libanon kämpar med att ta hand om 1,5 miljoner människor på flykt!?!

Julen är sällan riktigt ”God”. I år känns den sämre än på mycket länge!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar