6 december 2013

Ukraina i demokratisk utförslöpa?

Under fredagen har, av fullt förståliga skäl, media uppfyllts av världssorgen efter Nelson Mandela.

Men inte långt efter i medierapporteringen kommer Ukraina.

DN rapporterar att en devalvering, modell gigantisk, hotar landet eftersom den finansiella kollapsen inte är långt borta. Inte minst beroende på de folkliga protester som kräver att landet närmar sig väst. President Janukovytch vill föra landet i en helt annan riktning!

SvD meddelar att den fängslade oppositionsledare Julia Tymosjenko beslutat sig för att avbryta den senaste hungerstrejken (av hur många?).

Men det som sticker ut allra mest är att Rysslands premiärminister, Dmitrij Medvedev, meddelat västledare i allmänhet att de ska hålla sig borta från Kiev. Medvedev påstår att västs stöd till de protesterande inte är något annat än att ”blanda sig i inre angelägenheter!”

Det är lätt för honom att säga!

Men knappast trovärdigt!

Rysslands regim kan knappast påstå sig inte ha blandat sig i Ukrainas inre angelägenheter. Med en ryssorienterad ukrainsk president, som just gjort tagit en sväng till Kina och på vägen hem träffat den ryske presidenten Putin, så framstår hoten från Medvedev som löjeväckande! Vilka vill han ska tro på honom?

Att Janukovytch skulle ha svårt att förhandla med väst när oppositionsledaren är fängslad är närmare sanningen!

I dag väljer den ukrainske presidenten att inte beakta folkets protester. Därmed har hans land ett svårt demokratiproblem att ta itu med!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar