23 juli 2011

Norge, terror och media!

Att ens försöka sätta ord på gårdagens händelser i Norge vore förmätet att tro!

Förfärligt är det närmaste jag kommer!

Illgärningarna är en käftsmäll mot demokrati och gårdagens bästa, och viktigaste, kommentar anser jag att Norges Statsminister Jens Stoltenberg fällde när han under en första turbulent presskonferens sa: ”Mer våld skall mötas med ännu mer demokrati!”

Den svenska terrorexperten Magnus Ranstorp imponerade också på mig under kvällen. När han fick höra talas om attacken på Utöya slog han (som den förste i världen?) fast att dådet förmodligen var en ensam galnings verk.

I dansk tv uttalade sig psykiatern Henrik Day Poulsen och sa att det inte alls är säkert att den skyldige har psykiska problem. Måhända har Henrik rätt men jag hoppas att han har fel. Vilken normalbegåvad människa kan utsätta världen för ett liknande terrordåd?

Annars lämnade nyhetsflödet, särskilt i de s k tabloiderna, en hel del att önska. Utan att veta egentligen någonting så utpekades olika grupper för att ha legat bakom attackerna.

Anonyma kommentarer har under dagen i dag på nätet vittnat om hat, lika stort som det gärningsmannen/gärningsmännen hade och nu börjar debattinläggen poppa upp på olika mediasajter.

Kurdo Baksi skriver på SVT Debatt att ”Vi måste agera mot hotet från extremhögern”! Föga överraskande mal Baksi på om ett ensidigt hot och förtränger all världens skit som kommit från vänsterextremt håll. Baksi borde ha hållit klaffen i dag eller alternativt skrivit ett inlägg som hetat: ”Vi måste agera mot hotet mot demokratin”.

Tove Liljeholm från Ung vänster spinner vidare på samma ämne som Baksi! Också på vänsterinsnöade SVT Debatt.

Liknande åsikter har Jan Guillou i Aftonbladet där han påstår att terrordebatten kommer att dö och att dådet kommer att jämställas med en tågolycka om det har högerextrem bakgrund.

Jag delar varken Baksis, Guillous, extremhögerns eller extremvänsterns värderingar. Däremot är debatten viktig och alla måste få framhålla sina åsikter utan att riskera livet. Om inte annat så för att vi andra kan få tillfälle att bemöta dessa!

I dag hade kanske eftertanke varit bättre än hatfulla utfall mot de som inte delar den egna åsikten.

2 kommentarer:

 1. väldigt bra skrivt! Instämmer att eftertanke hade varit bättre idag än hatiska utfall mot olika grupper.

  SvaraRadera
 2. Det är en fruktansvärd tragedi! Speciellt att så många unga människor miste livet. Människor som utgör framtiden.

  Men sanningen är att de ovan nämnda personerna utnyttjar tragedin genom att spela på ett skakat Norden för att få igenom sina naiva politiska mål.

  Så fort människor dör så är det högerextremister. Jag menar inte att försvara en sida över en annan men att stämpla allt som är negativt som högerextremt är oansvarigt och naivt enligt min åsikt.

  Det är ju trots allt rödgrön politik, på gott och ont, som hjälpt forma det kaotiska samhället vi har omkring oss idag. Det blåa blocket har bara gjort det sämre för dem som redan har det tufft.

  När valtider stundar så bryr sig medborgarna, rent generellt, mer om skattefrågor och vem som är politiskt korrekt eller inte än vad som verkligen pågår i städerna.

  Integrationspolitik som är ett skämt som vissa partier vattnar ur för egen vinning, ökad otrygghet i städerna, våldtäkter, hedersmord, kaotiska stadsdelar, rån, överfall och ungdomsbrottslighet.

  Människor, oavsett etnicitet, borde stå upp för sig själva och kräva av sina politker omedelbara aktioner mot problemen för att främja det sociala kontraktet som är var och ens skyldighet att uppbevara istället för att, infantilt nog, sitta som babianer i träden och kasta skit på varandra.

  Det är vad samhället är skyldiga dem som dog i Norge och framtiden i form av barnen.

  Varför vaknar inte folk upp? Rensa ut de värdelösa politikerna som lever gott utan att fötjäna det när Norden i rask takt faller sönder.

  Jag själv är inte född i Norden. Men att förvägra Nordbor att vara stolta över sina länder är att ta sönder nationella indentiteter vilket borde vara oacceptabelt om man tänker rationellt.

  Om det verkligen råder demokrati i våra länder så hoppas jag att denna idioten som ligger bakom dåden verkligen kommer att straffas rejält. (Men med tanke på hur saker och ting ser ut i övrigt så är det lättare att förbli pessimist).

  Och alla som vill bilda familj i ung ålder. Skaffa inte fler barn utan att först ge barnen ett tryggt samhälle att växa upp och må bra i.

  /DWS

  SvaraRadera