21 juli 2011

Knarkande ska vara kriminellt!

Med visst intervall, ständigt återkommande, poppar det upp debattinlägg från drogliberaler som vill att vi i Sverige skall omvärdera narkotikapolitiken.

Jakop Dalunde (MP) skrev den 19 juli på Expressens debattsida ”Sidan 4”. Jakop vill att vi ska sluta att kriminalisera knarkare.

Inlägg med innebörd liknande det Jakop skrev kommer jag själv aldrig att förstå. Därför blev jag i dag glad när Roland Utbult (KD) i en replik i Expressen konstaterar att kriminaliseringen troligen får några att tänka till en gång extra innan de hamnar i drogmissbruk. Som Roland konstaterar: ”Alla tunga missbrukare har en gång testat narkotika för första gången” och kan kriminaliseringen stoppa, om så bara ett fåtal, från att bli missbrukare så är detta en välgärning.

Jag ska villigt erkänna att (KD) inte så ofta är min tekopp men jag delar tillfullo Utbults åsikter i frågan.

I dagens Expressen, i en liten notis på ledarsidan, får vi också veta att centerpartisten Anders W Jonsson, partiledarkandidat, anser att politiker inte ska lägga sig i vilken behandling en missbrukare ges. Jag anser att Anders har helt fel! Vi väljer våra företrädare och självklart måste dessa kunna ta ansvar för även missbruksfrågor. Anders ogillar politiker som är emot sprutbytesprogram och tycker att vetenskapen ska få bestämma. Mig veterligt finns ingen forskning på området som entydigt visar att det ena är bättre än det andra. Jag kommer aldrig förstå kanylutdelandet!

Ingen människa borde få hamna i tungt drogmissbruk. Kan en kriminalisering förhindra några från att göra detta så är det fantastiskt!

11 kommentarer:

 1. Ska vi inte kriminalisera alkohol då?

  Varken du eller Roland Utbult vet hur det är att vara narkoman. Roland tror att han förstår efter att spelat dansbandsmusik på ett härbärge en gång i mån. Patetiskt.

  SvaraRadera
 2. Nej, du kommer aldrig förstå kanylutdelandet eftersom du inte sätter dig in i den forskning som finns. Och då är det också lätt att dela Utbults åsikter. Du lever ditt liv efter devisen - det enda som gäller är min moral och mitt tyckande! Fint så! Men du framstår som lite småkorkad, som alla andra som avfärdar vetenskapliga studier.

  SvaraRadera
 3. Hej Jens!
  Du antyder själv problemet då du skriver "Kan en kriminalisering förhindra några från att göra detta så är det fantastiskt!" "Kan" - precis det vi inte vet. Varför inte börja med att utvärdera om den repressiva politiken uppnått sina mål innan man antyder eller till och med som Utbult hävdar att det är en framgångsrik politik. Det finns också ett demokratiskt problem i själva debatten. När Dalunde säger att han är för avkriminalisering så blir han omedelbart bemött som legaliseringsförespråkare trots att han klart tar avstånd från den tanken.
  Det KD främst lider av i frågan är en dogmatisk inställning till oliktänkande och det enda man åstadkommer är att den i dag globala legaliseringsrörelsen i tysthet tillåts växa utan förståelse för deras kraft och utan samtal. Det här perspektivet känner vi igen från andra politiska sammanhang. När ska man lära sig?

  Vill också passa på att fråga dig Jens vad det är som gör att du inte förstår sprututbytesverksamheten? Vad har du för alternativ?
  Vad anser du om missbruksutredningens vetenskapliga material?

  Jimmy Blondin

  SvaraRadera
 4. "Ingen människa borde få hamna i tungt drogmissbruk. Kan en kriminalisering förhindra några från att göra detta så är det fantastiskt!"

  Att folk smittas med dödliga sjukdomar, på grund av att de använder smutsiga kanyler, är det också fantastiskt? Att folk kommer i kontakt med tunga droger just på grund av att cannabis är olagligt, när de ska köpa cannabis? Att människor får prickar i brottsregistret, som gör att de får svårt att få jobb eller att de hamnar utanför samhället, på grund av stigmatiseringen i att knarka? Att vi lägger en massa resurser, som skulle kunna läggas på annat, på folk som inte behöver hjälp? Är detta fantastiskt?

  Att man helt och hållet ignorerar frihetens värde, för att uppnå en nytta som man inte ens vet existerar, är det fantastiskt?

  Lite fakta: sedan man införde sprutbytesprogram i Malmö och Lund så har antalet nya fall av HIV och hepatit nästan försvunnit!

  SvaraRadera
 5. Missbruk är inte ett kriminellt problem, beroendet finns inte i substansen, nakotikalagarna skadar LÅNGT mer än de hjälper.

  Läs på lite i ämnet innan du uttrycker dig offentligt, det här är ju bloggmissbruk!

  SvaraRadera
 6. Fakta säger exakt tvärtemot. Portugal dekriminaliserade alla droger och plötsligt fick de mindre folk som dog pga. droger och mindre folk som fick HIV pga. orena nålar, etc.

  "Compared to the European Union and the U.S., Portugal's drug use numbers are impressive. Following decriminalization, Portugal had the lowest rate of lifetime marijuana use in people over 15 in the E.U.: 10%. The most comparable figure in America is in people over 12: 39.8%. Proportionally, more Americans have used cocaine than Portuguese have used marijuana." http://www.time.com/time/health/article/0,8599,1893946,00.html

  SvaraRadera
 7. Det verkar som om att ingen av oss får några svar av Jens. Detta är väl en blogg eller...?

  Jimmy Blondin

  SvaraRadera
 8. När det gäller själva kanylutdelandet så verkar det vara så att de som är för detsamma helt fokuserar på att missbrukaren skall klara sig från HIV-infektion. I min värld har missbrukaren redan drabbats av misären genom att leva ett ovärdigt liv med förstörda sociala relationer ofta kombinerat med grov brottslighet för att finansiera själva missbruket.

  Missbruket i sig lär leda till en alltför tidig död oavsett om kanylerna är rena eller ej.

  Jag tror heller inte att en cannabisrökande tonåring per automatik inte kommer att testa tyngre droger. Jag tror hellre på vetenskapen när den påstår att ett drogbehov snarare blir starkare med tiden än stagnerar.

  Vissa droger leder dessutom till att den beroende får ett obetvingligt sexbehov. Jag har svårt att se att denne då ser till att fixa med kondomer. I så fall; Vad är nyttan med rena kanyler om det är HIV-infektionen som ska motas i grind?

  Missbruksvården borde byggas ut en masse och missbruk av narkotika borde försvåras i största möjliga mån tycker jag. Därför är jag emot all form av legalisering och kanylbyten. Att gå motsatt väg tror jag leder till att fler blir kvar i missbruk eller nyrekryteras till detsamma.

  SvaraRadera
 9. Läs gärna detta Jens för att förstå hur en moraliserande 30- årig politik stigmatisierar och diskriminerar människor med ett beroende.
  På det området finns ofantligt mycket att göra.

  http://www.svenskabrukarforeningen.se/node/4578

  Jimmy Blondin

  SvaraRadera
 10. Tack Jimmy för länktipset! Sidan finns inte längre! En ödets ironi? Nåja, jag har förstått att du och jag inte hyser samma åsikter i frågan. Var och en blir salig på sin tro....

  SvaraRadera
 11. Nej, inte ödets ironi. Tydligen har de skrivit en ny och lagt den här: http://www.svenskabrukarforeningen.se/node/4579

  Återkommer till dig med en text där jag vill förklara att mitt sätt att se på det inte baseras på tyckande Jens. Det finns ett stort forskningsmaterial om LAB som inte går att ignorera.

  Jimmy Blondin

  SvaraRadera