22 juni 2017

Svenskar är helgmasochister och Skansen ockrare!

Det är någonting med svenskar och deras högtidsfiranden!

Det är nu ett antal år sedan jag senast lämnade staden kvällen före midsommarafton, för firande på vischan, och jag saknar det inte ett endaste dugg. Det blir finfint att fira hemma i en tömd stad. Tömd på självplågare!

Denna torsdagskväll svämmar media över av upprördhet. Det är köer, det är inställda tåg, det ska regna i helgen och alla berörda står som fågelholkar. Att ni aldrig lär er?

Jag var på Bolaget i måndags. Vi var totalt fyra kunder samtidigt i butiken. Sillen är inlagd och nypotatisen inköpt. Nubben lagd i frysen och jordgubbarna, de belgiska naturligtvis, köptes under eftermiddagen. De håller sig till i morgon och blir möjligtvis ännu sötare. Till skillnad från de svenska snabbavlade surbären!

Kändisar, halvkändisar och pöbel beklagar sig i sociala media över hur vidrig just deras torsdagskväll är och i vilka hopplöst hysteriska trafiksammanhang de befinner sig.

Jag softar och tänker att i morgon kommer jag att vakna utvilad medan andra står framför skilsmässor och ättestupor p.g.a. utmattningssyndrom och midsommarfirandet i ösregn blir långt ifrån den svenska sommardröm många lyriskt yrar om!

Sådan tur att det finns så oändligt mycket vemodig svensk klassisk musik att lyssna på. För att bygga på tvångstankarna och depressionerna tänker jag.

På söndag ska stora delar av samma gäng hem till stan igen och allt kommer att upprepa sig.

Forskare inom det psykologiska området skulle kunna analysera sönder den svenska masochismen!

Midsommarafton för mig kommer nog att bli en skön och avslappnad sådan.

Jag tänker i alla fall absolut inte bege mig till Skansen, ett misstag jag gjorde för några år sedan och dagen slutade med att jag var ockrat uppskörtad och plånboken tom. Hutlösa priser på allt inne på området och när jag nu kollar hemsidan finner jag att entrén för en vuxen under sommaren är hutlösa 180 kronor! Hur kom någon fram till den summan och hur kan det komma sig att många museer samtidigt tillåts fortsätta att erbjuda fri entré?

Skansen, det svenskaste av allt, borde vara ekonomiskt tillgängligt för alla för sitt utsökta sätt att beskriva Sverige som det var. Inte bara svenskar utan även de horder av turister som besöker vår vackra stad borde tillåtas få ta del av utställningarna utan att fullständigt ruineras.

Trevlig midsommar alla bloggläsare! Även ni som ser fram emot den 23 december så att ni ännu en gång får njuta plågfullt i köer och annat elände på väg mot ännu en emotsedd, men troligen Norén-påminnande, högtid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar