5 januari 2017

SR sämst i språkklassen!

SR P1 Kultur/Kulturnytt berättar att mediespråkvårdare är av en utdöende sort då många, snart alla, redaktioner i riket skippar språkvårdandet.

Det som är intressant i sammanhanget, att det är SR som berättar om språkbekymren, är att det enligt denne bloggare är hemsidan SR.se som under det senaste året seglat upp på en vanhedrande förstaplats över nyhetssajter som skriver så skrämmande felaktigheter att varningslamporna på SR borde strålkastarlysa oavbrutet!

Att kvällspressen har unga journalister, på jakt efter snabb uppmärksamhet och befordran, som skriver som kyss-mig-i-arslet förekommer visserligen men då många av deras nyheter brister i trovärdighet i största allmänhet så är språkliga kollapser lätta att bara garva åt och ha överseende med.

Att public service ägnar sig åt att vanspråkvårda vårt vackra språk är någonting helt annat! Det är oacceptabelt!

När jag söker på hemsidan finner jag åtminstone två språkvårdare vid Sveriges Radio, Lotta Ederth och Lena Cousins. Den senare säger i en artikel från februari 2016 att hennes arbete innebär alltmer skriftspråkliga spörsmål. ”Även radiojournalister skriver ju, till exempel på webben”, säger hon.

Lena och Lotta måste vara på god väg att bli gråhåriga efter det gångna året! Båda två uttrycker med all önskvärd tydlighet att de inte är några språkpoliser. Synd, tycker jag, för sådana skulle verkligen behövas!

Om 2017 blir språkligt bättre för Sveriges Radio återstår att se. Som självpåtagen språkpolis, jag erkänner till skillnad från Lotta och Lena, kommer jag fortsätta att bevaka och påtala närhelst SR publicerar språkligt skräp!

Här bjuder jag på några egna favoriter från den senaste tiden. Alla, utom en, hämtade från SR.se, startsidan!


 Vad slog ned?
"


 Kolla bildtexten. Det hedrar Jia Jia att hon är i "god form" även efter döden!


 Och yrket är?


 Tänk att färjor har alkoholpolitik!


Å till sist en goding från SVT! Inga kommentarer:

Skicka en kommentar