15 januari 2017

Fler rattfyllon kan enkelt stoppas!

TV4 Nyheterna rapporterar att 8 % färre rattfyllerister anmäldes 2016 jämfört med året innan.

Om det är nyktrare och färre drogpåverkade på våra vägar? Knappast!

I hamnar i Göteborg och i Stockholm har det under senare år genomförts automatiska alkoholkontroller av fordonsförare som kör av färjor. Ohyggligt många var de förare som lyckligtvis stoppades innan de tilläts vingla ut på våra vägar.

I Stockholm lär det ha hänt att en lastbilschaufför, på väg ut på E4:an, blåste 2,3 promille och när tillskyndande poliser öppnade förarens dörr så dråsade han ned i backen! Vad som med all säkerhet hade inträffat om denne chaffis kunnat fortsätta sin färd törs jag inte tänka på!

I dag är inte dessa automatiska blåskontroller längre i drift. Från ansvarigt håll mumlas om att det var ett försök och sedan läggs det till att kostnaderna översteg vinsterna med denna automatiska kontroll. Cyniskt och perverst påstått om någon frågar mig!

Vart enda liv som kan räddas, varje personskada som kan undvikas är mer än värd de eventuella kostnader som ansvariga anser vara för höga!

I morgon bitti anländer färjor till mängder av hamnar i Sverige. Ombord finns säkerligen ett antal förare som, efter en festnatt ombord, om de åkte fast skulle skylla på ”ett par öl” trots att promillehalten snarare tyder på både betydligt större mängder och starksprit.

En briljant idé, med minimal personalkostnad, används inte. I Frihamnen i Stockholm finns utrustningen för automatiska alkoholkontroller kvar. Det är hål i huvudet att en enkel och välfungerande, livräddande, kontroll inte används! Kanske skulle liknande kontroller vid utfarter från nöjescentrum och flygplatser kunna rädda ännu fler liv?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar