29 januari 2017

Ny rikssvenska en nationalistvurmande onödighet!

Lernia heter ännu en statlig verksamhet som ägnar sig åt att vara någon slags politiskt korrekt maktfaktor. Företaget började en gång med att erbjuda omskolningskurser och vidta allsköns arbetsmarknadspolitiska åtgärder (läs gömma arbetslösa bakom hopplös statistik).

Tidningen Östra Småland, som citeras av TT, berättar att Lernia, i veckan som kommer, ska presentera en ny ”rikssvenska.”

Det påstås att dagens rikssvenska talas någonstans i Sörmland men uttrycket rikssvenska får mig att skruva obekvämt på min lekamen.

Den nya rikssvenska som Lernia nu, oklart på vems uppdrag, tagit fram sägs vara en misch-masch ”av de vanligaste dialekterna och brytningarna”. Brrr!

Utan att veta, för den nya rikssvenskan går inte att lyssna till förrän om ett par dagar, så låter det som om landets alla vackra dialekter ska blandas hejvilt med Rinkebysvenska och sörjan som blir resultatet ska alltså vara eftertraktansvärd!?!

Här snackar vi troligen ”Svensperanto”, en konstgjord avart av det språk som jag tycker är så värdefullt att bevara och vårda, med alla sina dialektala och regionala skillnader.

Men kanske ligger Lernias förslag helt i tiden med alla de nationalistiska strömningar som sköljer över vår sköra planet och med en journalistkår som snart är hopplöst illa ute när det kommer till att uttrycka sig på en begriplig, lättförståelig och korrekt svenska.

När det nuvarande språket inte tycks fungera ska ett nytt plockas ur rockärmen i stället för att fundera över det faktum att begreppet ”rikssvenska” borde ha skrotats för länge sedan!

Att kalla det nya påfundet för en lingvistisk praktonödighet ligger nära tillhands!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar