19 maj 2015

Salt är varken särskilt gott eller nyttigt!

Efter en debattartikel på SvD Opinion i går, där representanter för Livsmedelsverket, Coop och Sveriges Konsumenter kräver sänkt salthalt i livsmedelsprodukter så har debattens vågor rullat över Sverige.

Många hejarop har hörts men många är också de som vurmar för en bevarad hög salthalt

Många är de dåliga argumenten för detta.

Det allra mest korkade argumentet för en bevarad hög salthalt kommer i dag Livsmedelsföretagens vd Marie Söderqvist med.
I en intervju med SvD påstår hon att ”kunderna ratar produkter som inte har något salt i sig.”

Visserligen är det som sagt ett antal ”kunder” som i dag i sociala medier ondgör sig över kravet att slopa stora delar av det tillsatta saltet i livsmedel men om vi bortser från denna gapiga minoritet (?) så undrar jag vilka konsumenter Söderqvist och hennes Livsmedelsföretagen har tillfrågat?

Gudarna ska veta att jag genom åren har deltagit i allsköns opinionsundersökningar och aldrig fått frågan om salthalt i mat. Därutöver har jag, tro det eller ej, varit ”provsmakare” för ett välkänt opinionsinstitut. Min, och förvisso många andras, roll där var att bedöma nya produkter, alltifrån kex, via pizza till olika såser och en hel massa annat.

Jag ljuger inte när jag säger att jag vid så gott som varje provsmakning angav någon av följande tre utsagor i min utvärdering: För salt, alldeles för salt eller åt helvete för salt!

Jag kommer aldrig att förstå mig på folk som per automatik påbörjar en måltid med att salta, även om de inte ens provsmakat måltiden.

Jag kommer heller aldrig att förstå att det finns människor som så hjärtans gärna tycks tro att stora mängder salt i ett långkok utvecklar smaken på rätten.

Möjligen kan det vara en smula svårt att eftersalta ”salta pinnar” när dessa är gräddade. I övriga fall borde varje matlagande person i mesta möjligaste mån avstå från saltkaret och överlåta överkonsumtionen till de som inte tror sig överleva utan enorma mängder salt (att de sedan inte överlever särskilt länge eftersom allt saltande garanterat leder till ett skyhögt blodtryck är något som får stå för dem själva!).

Till Marie Söderqvist på Livsmedelsföretagen vill jag bara avsluta med att säga: Marie, jag är övertygad om att vi är en avsevärd mängd med människor som skulle föredra produkten ”minimalt med salt, salta själv” framför konkurrentens vara ”rejält saltad för smakens skull!”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar