23 oktober 2014

Om en budget utan logik!


För något år sedan kunde Fredrik Reinfeldt (M) meddela att vi nog kommer att behöva arbeta till framåt 69-strecket. Inte bara för att vi i allmänhet håller oss friskare och alerta längre på 2000-talet utan också för att pensionssystemet inte kommer att kunna erbjuda blivande gamlingar en rik ålderdom. Åtminstone inte när det kommer till det ekonomiska.

I dag får vi veta att en högre arbetsgivaravgift införs för 65-plussare. Vilken arbetsgivare vill ha en åldrande, kanske något långsammare, arbetsstyrka som dessutom kostar mer att ha i drift? Avdraget för privat pensionssparande ska dessutom stegvis avvecklas. Det blir alltså påtvingad pensionering med usel pension som väntar och för det får dagens pensionärer en hundralapp extra i ”lönekuvertet.”

Samtidigt ska rabatten på arbetsgivaravgiften för unga också få stryka på foten. De unga som under alliansstyret lyckats få in en fot på arbetsmarknaden kan så sakteliga börja förbereda sig för en tid i utanförskap. Fast så kallas det inte på sosse-språk. Då heter det ”trainee-jobb” och innebär att vår ungdom ska plöjas ned i ett paket med arbetsmarknadsåtgärder och därför inte synas i arbetslöshetsstatistiken!

Skatten på tobak, bärs och vin höjs. Rederierna som fraktar passagerare till grannländerna, bordershoppar i Tyskland och smugglare av fulcigaretter vädrar morgonluft! Kanske kan de komma att erbjuda ”trainee-jobb” för hugad ungdom?

Annie Lööf (C) påpekar, helt riktigt, att vägslitageavgifter och extra skatt på handelsgödsel kommer att slå mot landsbygden.

kulturens område visste vi redan att museer ska bli ”gratis.” I dag meddelas att detta bl a sker på bekostnad av de tre Medelhavsinstituten i Aten, Rom och Istanbul som, förutom att ha värdefulla samlingar, har betydelse för humaniora i stort och för otaliga internationella utbyten!

När det kommer till energifrågan får vi inget svar. Kärnkraften ska, tillsammans med förbifarter, slussbyggnationer och flygplatsnedläggelse, ältas efter att först ha grävts ned i ändlösa utredningar. Till vilka kostnader då och hur finansieras alla (j-la) utredningar?

Sverige är dömt att falla ned i ekonomisk tillbakagång som får greker, spanjorer och många andra att kännas som lyckligt lottade!

Vår konkurrenskraft lär stå sig slätt på den världsmarknadens frihandelsområde som vår EU-kommissionär Cecilia Malmström just har börjat skissa på!

Men utan energi till vår industri, med fördyrande kostnader för arbetsgivarna och pensionering utan möjlighet till vällevnad så spelar det kanske ingen roll. Vi lär alla få söka ”trainee-jobb” inom överlevnadsbranschen! Om vi inte helt enkelt väljer ättestupan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar