25 september 2013

Om tjuvar, DNA och register

Den som funderar på ett ”jobb” som tjuv bör tänka om! Sannolikheten för att åka fast ökar med teknikens utveckling och med bättre poliser! I dag får vi ett par exempel i media.

En 27-årig man i Småland, minst sagt mindre begåvad, ringde efter polis då han ansåg sig ha blivit utsatt för ett inbrott i sin bostad. Det hela handlade egentligen om att polisen utfört en husrannsakan i mannens bostad och prylarna mannen saknade var stöldgods som han kommit över vid inbrott i fritidshus.

Jag undrar mest över hur han tänkte när han gjorde sin inbrottsanmälan?

I ett annat fall har fyra personer häktats misstänkta för att ingå i en internationell stöldliga. En utspottad olivkärna på en brottsplats blev ligans fall då en DNA-träff kunde knytas till en person som redan fanns registrerad!

Ja just det! Registrerad!

Kanske kunde de övriga i ligan snabbt hittas p g a registrerade kopplingar mellan DNA-träffen och personer i dennes umgängeskrets?

Och kanske fanns oskyldiga personer namngivna i samma register? Som anhöriga och ärliga vänner till brottslingarna?

Möjligen fanns det även ett etniskt samband mellan medlemmarna?

Många är frågorna men, rätt använda, register måste få anses vara nödvändiga! Även inom rättsväsendet! Trots att det stora flertalet ledarskribenter och sofftyckare anser något annat just denna vecka!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar