20 september 2013

Om Eurovision och förändringar!

Den europeiska radio- och tv-unionens chef Jan Ola Sand har meddelat att Eurovision Song Contest ska bli en öppnare tävling.

Jurymedlemmarnas röster skall redovisas öppet och vi ska kunna analysera varje jurymedlems poängsättning.

I samband med finalen i Malmö i maj framfördes en hel del anklagelser om oegentligheter. Det hette att olika länders delegationer försökt få till utbyten av poäng med motståndare, att callcenter ersatts för att tokringa på ett visst bidrag, att litauiska medborgare skulle ha ”köpts” av företrädare för Azerbajdzjan osv osv.

Det är möjligt att jurygruppernas röster, som ju väger lika tungt som allmänhetens telefonröster, på några håll faktiskt berodde på oschysstheter men jag är inte säker på att EBU:s nya påfund kommer att göra spektaklet så mycket ”öppnare”. En enskild jurymedlem kommer ju alltid att kunna skylla sin poängsättning på sin egen musiksmak oavsett om dennes siffror hängs ut till allmän beskådan.

Däremot borde allmänhetens poängutdelning kunna granskas, och redovisas, hårdare.

Att grannländer som t ex Sverige och Norge kommer att fortsätta att gilla varandras bidrag är något tävlingen får leva med. Men om fiendestater inom forna Sovjetunionen ”nollar” ett grannland så är det lite mer förvånande.

Inkomsterna från telefonrösterna är viktiga för alla deltagande tv-bolag så i ett land som Sverige spelar det roll att vi är ett schlager-nördigt folk som ivrigt messar och ringer på våra favoriter. I länder där kanske 8 personer totalt väljer att spendera pengar de kanske egentligen inte har är saken något annorlunda.

Något borde hur som helst göras om det är så att ett callcenter går att anlita för röstköp!

Oavsett vad man tycker om tävlingen (jag sitter som ett tänt, nästan påtänt, ljus framför TV:n) så har EBU en grannlaga uppgift att försöka få till en ännu roligare och ännu mer rättvis tävling!

Jan Ola borde komma med fler utvecklande förslag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar