21 september 2013

Om 90-plussare, gympa och hjältar!

Jag gillar lediga dagar då frukosten kan få ta hur lång tid som helst om morgontidningen bjuder på sådant som är extra läsvärt! I dag var en sådan dag!

I ett alldeles fantastiskt reportage i DN, signerat Ulrika By, får vi ta del av hur ett gäng 90-plussare träffas en gång i veckan för att gympa, fika och må bra i största allmänhet.

Maja Larsson, 93 år, säger att den 70 år yngre tränaren Kristoffer Sjöberg har gjort henne till en stjärna. ”Ja, nu är man fit for fight”, säger Maja som om det vore en självklarhet att hon och hennes kompisar skulle klara av övningarna som Kristoffer, med massor av glimt i ögat, kommenderar.

Kristoffer berättar att medelåldern i hans ”elitgrupp” är 94 år!!!

Allt började med att distriktsläkaren Göran Murwall fick en idé om att erbjuda gratis träning för de som fyllt 90 år. I dag finns verksamheten på tre platser i Stockholmsområdet.

Resultatet har inte låtit vänta på sig! Mindre ensamhet, minskat behov av läkemedel och bättre balans är några av ”biverkningarna”. Det blir billigare både för individen och för samhället!

Dr Murwall, Kristoffer och alla de andra som är ”skyldiga” till att ha höjt livskvalitén för ett gäng äldre är värda all beundran och sannerligen någon slags samhällelig belöning!

Alla 90-plussare som jag fått läsa om i dag, om och om igen, är värda ännu mer beundran!

Inte många av oss kommer att uppnå den aktningsvärda åldern då vi passerar 90-strecket! Men för de som lyckas med detta konststycke så är det bara att gratulera till att det finns möjligheter att förlänga, och förbättra, ett långt liv!

Jag önskar Maja, Alice, Dusan, Ingrid, Runar och alla ni andra som jag i dag fått lära känna ett ännu längre lyckligt liv! Kämpa på ända in i kaklet! Jag är såååå imponerad av er!!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar