1 april 2013

Om UD, SIDA och ett mord!

För snart ett år sedan, i juni 2012, våldtogs och mördades en ung svensk kvinna, SIDA-praktikant, blott 22 år gammal, i Venezuela.

I dagens Expressen, på debattsidan ”Sidan 4” skriver Hasse Aro och Jenny Gourman Strid, ett rasande inlägg riktat mot svenska UD och den passivitet som Carl Bildt & Co påstås ha hängett sig åt. (Att insinuera att vår utrikesminister främst är intresserad av att skriva twitter-inlägg är mer än lovligt korkat!)
Ja, det är möjligt att UD skulle ha kunnat vidta fler åtgärder än vad som är känt och att en ung kvinna går ett så förfärligt öde tillmötes är naturligtvis en tragedi för alla inblandade.

Själv vill jag veta mera!

Vad fick 22-åringen att åka på ett uppdrag för svenska SIDA, om det nu var det hon gjorde? Varför åkte hon till ett av världens mest kriminellt belastade länder, Venezuela? Vilket ansvar har SIDA och vad gjorde de i förebyggande syfte inför resan? Vilken säkerhetsutbildning fick 22-åringen innan hon reste iväg? Förstod hon att hennes eget säkerhetstänk var tvunget att vara välvässat?

Varför tror svenskar i allmänhet, ännu år 2013, att våra ambassader är redo att ställa upp med allsköns assistans så snart det krisar? När pengarna är uppsemestrade tror fortsatt många att ambassaden fungerar som ett bankkontor.

Framför allt vill jag gärna veta; Varför i hela fridens namn spenderar vi SIDA-pengar i Venezuela? Landets interimspresident, och hela hans socialiststyre, gör allt för att kväsa oppositionen. Nyligen lämnades den oppositionella tv-kanalen Globovisíon utanför när tv-nätet i landet digitaliserades. Underförstått förbjöds därmed kanalen!

Nicolas Maduro, landets tillförordnade president, kallade i den gångna veckan hela oppositionen för ”Hitlers arvtagare”. (Må Maduro röstas bort den 14 april!)

Att svenska biståndspengar spenderas på en sådan praktfull nolla, som förstatligat landets oljeindustri och därmed torde ha tillräckligt med slantar, är minst sagt förvånande.

Att en 22-årig svenska mördas, i ett gangsterland långt borta, är oacceptabelt! Därmed inte sagt att svenska UD faktiskt inte gjort det som står i dess makt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar