6 april 2013

Är en komplimang sexism?

I USA har landets president Obama tvingats be om ursäkt för att han givit en fantastisk komplimang till Kaliforniens överåklagare.

Vid ett möte i torsdags kallade han Kamala Harris för ”den överlägset snyggaste överåklagaren i landet”.

Genast uppstod små stormar på nätet där presidenten utmålades som sexist.

En politisk kommentator, Joan Walsh, går så långt så att hon påstår att presidentens uttalande fick det att ”vända sig i magen”.

Obama började för övrigt presentationen av Harris med att tala om hur ypperligt yrkesmässigt kompetent hon är. Orden om hennes utseende kom sist i introduktionen.

Det är en sjuk värld vi lever i om vi inte längre kan tala om för en medmänniska att han eller hon är vacker, gör bra saker eller bara är en fantastisk person.

Troligen är de som gapar om sexism i tid och otid personer som sällan, eller aldrig, får höra positiva omdömen om sig själva!

4 kommentarer:

 1. 1 Det är aldrig kvinnor som ger komplimanger åt män gällande utseende, det är männen som förbehåller sig den rätten.
  2 Det är stsor skillnad mellan att ge komplimanger för utseende och gör bra saker.
  3 Snygg är ett klart subjektivt uttryck. Det finns studier som visar att män ser mycket mer till utseende än vad kvinnor gör, de ser mer till helheten, alltså även insidan.
  4 Ditt sätt att uttrycka dig: "de som gapar om sexism i tid och otid personer som sällan, eller aldrig, får höra positiva omdömen om sig själva!" Det säger mer om dig än om de hemska varelser som gapar om sexism. Vad är det som provocerar dig?
  Undrar
  Lena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det som provocerar mig är att vi snart inte får säga någonting alls till varandra. Allt ska kritiseras in absurdum! F ö ger jag även män komplimanger. Och vet att det inte finns någonting värre än tjejers elakhet mot andra tjejer!

   Radera
 2. I det här ämnet är det ju lätt att vara ute på svag is, cyklandes tillika. Känsligt.

  Obamas uttalande kan egentligen bara försvaras, som jag ser det, ifall hon var den ende kvinnlige överåklagaren. Då blir det ju ett slags hederligt försök till småfånigt skämt.

  Annars anser jag, extremt otidsenligt, att det överhuvudtaget är opassande att tala om människors utseende. Det är vulgärt och onödigt. Direkt oförskämt egentligen. Gäller såväl positiva som negativa omdömen. Möjligen borde man kunna säga något om frisyr eller kläder, men även det känns rätt onödigt, om det inte finns någon specifik orsak. Typ att någon frågar efter åsikter.

  Lena är också på såpat golv då hon påstår att enbart män bedömer utseende. Så är det inte. Även om det kanske är vanligast. Vill man säga någonting till någon, som har en form av vänlig innebörd, men samtidigt inte är speciellt förpliktigande, då är det lite krävande. Samtidigt är vi nog dåliga på att ge varandra den typen av uppmuntran. Någon slags vardaglig erkänsla. Och börjar man tänka på det så blir det snabbt onaturligt.

  Att däremot anklaga Obama för just sexism är samtidigt lite skruvat. Poängen är att det då blir en slags halvpolitisk agenda i anklagelsen. Vilket kan reta många som annars hade delat kritiken. Men i princip tycker jag kritikerna har rätt. Kommentarer om utseende lämnar vi hemma. (Och inte då hemma framför datorn i korrespondans med andra människor heller, vilket ju verkar vara en folksport numera.)

  SvaraRadera
 3. Problemet som Anonym inte vidgår är dubbelmoralen. Om vi tolererar
  att kvinnor får uttala sig sexistiskt om män, så borde vi inte tolerera det omvända. Men det gör vi, som samhälle betraktat.

  Linda Skugge beklagade för några år sedan att Eddie Vedder i Pearl Jam blivit ful och fet. Ingen tycks ha kallat henne sexist för det.

  Exemplen är många. Något som verkligen borde få det att vända sig i magen på Joan Walsh är exemplen på våldsskämt mot män i den här artikeln:

  So why is it all right for women to be sexist about MEN?

  Read more: http://www.dailymail.co.uk/femail/article-1350829/Sky-sexism-row-Why-right-women-sexist-MEN.html


  Vidare kan man ju fråga sig om varför man alls talar om utseenden.
  Det gör man ju när det gäller skådespelare. Är det oförskämt?

  Jag ger fler exempel med Eva Fröling och Sofia Wistam i min egen bloggning om det här.

  SvaraRadera