3 april 2013

Tidningsutgivare nyhetsfattiga konkurrenshatare!

Tre representanter för tidningsbranschen skriver i dag på SvD Brännpunkt. En av dem, Charlotta Friberg, vice ordförande för Tidningsutgivarna, uttalar sig även i DN. Trojkan känner sig förfördelade över att SR inom kort har för avsikt att skapa en helt ny nyhetssajt.

De påstår att konkurrensen snedvrids när SR, med licenspengar, utvecklar sitt nyhetsutbud.

Ja, det kan sannerligen inte vara lätt att försöka kränga dagstidningar år 2013!

Men försöker man inte själv att utveckla den egna verksamheten så kan man knappast heller kritisera att annan media gör det, oavsett hur denna är finansierad!

Jag påstår att mediaredaktioner i Sverige överhuvudtaget är mer än ohälsosamt obemannade och då menar jag främst nattetid.

De flesta tidningars webbsidor uppdateras antingen inte alls eller i annat fall endast med TT-telegram från midnatt och fram till klockan 6 på morgonkvisten.

TT har, såvitt jag förstår, mer eller mindre monopol på nyheter när många sover men en hel del andra ändå arbetar, är vakna och stundtals nyhetsintresserade.

TT var en gång i tiden "rapporterande" och ägnade sig överhuvudtaget inte åt analys och värdering av nyheter. Det lämnades till oss nyhetsintresserade.

Den som i arla morgonstund skummar nyhetssajter på nätet finner samma telegramtexter överallt. Själv undrar jag varför en nattredaktör på TT har monopol på nyheter sex timmar om dygnet? Och vilka nyheter som TT valt bort under de nattliga timmarna? Det är bara att kolla mediegiganter i utlandet så förstår vem som helst att det är mycket vi inte vet men som vi borde fått oss till livs!

När Palme mördades väcktes media i Sverige abrupt. Nattbemanning på redaktioner infördes och vi fick nyheter nattetid i radio. Det sistnämnda har vi fortsatt men nattmurvlarna på tidningsredaktionerna tycks lysa med sin allt större frånvaro.

Om tidningsutgivarna vill vara trovärdiga är det hög tid att de tar sitt uppdrag på större allvar, ser konkurrens som en utmaning värd att ta tag i och blir bättre på det som borde vara deras uppdrag; Nyheter!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar