3 april 2013

Om AP, språkregler och rent trams!

På den amerikanska nyhetsbyrån AP har man i dagarna stora språkliga problem!

Nyhetsbyråns vice vd Kathleen Carrol meddelar, via APs blogg, att man inte längre tillåter att de anställda skriver, eller kallar någon för, "illegal immigrant" när de ska beskriva en person som befinner sig utan tillstånd i ett land.

I stället ska APs anställda skriva t ex "boende illegalt i ett land".

En psykiskt sjuk person får inte längre kallas "schizofren" utan ska benämnas "diagnosticerad med schizofreni". Osv osv!

Således är jag inte längre, enligt lex AP, varken blond eller blåögd!!! Jag är en person med blont hår och blå ögon!

En städare är troligen varken städare, lokalvårdare eller (nyordet) klimattekniker utan möjligtvis en anställd som arbetar med hygienproblematik inom fastighetsservice.

Jag undrar vad AP föreslår härnäst?

Kathleen Carrol kan nog tyvärr inte längre kalla sig varken journalist eller bloggare. I hennes arbetsgivares värld är hon möjligen "en medieutbildad medarbetare inom textproduktion".

Det hela påminner mig om när jag som barn fick höra en omskrivning av det gamla ordspråket "man ska inte kasta sten när man sitter i glashus". Då lät det så här:
Personer vilka residerar i en arkitektonisk kreation av en metastabil transparent smältprodukt av i huvudsak kiselsyra bör iaktta abstinens ifråga om skyndsamma omlokaliseringar av smärre petrologiska enheter!

AP-folket gör sig själva en otjänst i och med de nyspråkliga, illa genomtänkta och märkligt konstruerade språkreglerna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar