Resan
tillbaka till ett grått och trist 70-tal har bara börjat!
Åtminstone om
sossarna någonsin får något att säga till om i vårt land igen. Ett land som så
sakteliga börjat vänja sig vid att ha flera olika alternativ att välja mellan.
Något som socialdemokraterna vill sätta ett stort ”STOPP” för!
I kväll har
kongressen fattat beslut om att kommuner ska kunna lägga in sitt veto mot friskolor.
Löfven får inte den räkmackeresa till den avlägsna statsministerposten som han
kanske hoppats på.
Kommuner med
sossemajoritet kommer att kunna stoppa etableringar av
alternativ till den utbildning som partiet anser bäst passar kommunens
invånare. Sedan är det oväsentligt om delar av befolkningen tycker att det är
käckt att kunna välja och plocka de bästa russinen ur en mångfacetterad kaka!
Stoppa-hindra-förbjuda-medlemmarna
inom socialdemokraterna firar nya triumfer i kväll.
Jag tror att
vi är många, en majoritet, som ställer oss skeptiska till kvällens kongressbeslut!
Det kan naturligtvis vara bra om det som bedrivs med förlust i offentlig regi inte får betala ut vinst om det bedrivs i privat regi. Men man har ju glömt det viktigaste: Det offentliga Sverige måste kunna beställa! Anledningen till de stora vinsterna är främst att stat, kommuner och landsting inte kan upphandla. Både lagstiftning och kompetens förhindrar effektiv upphandling och detta kan naturligtvis smarta affärsmän utnyttja.
SvaraRaderaDenna vecka har vi fått höra att migrationsverket och arbetsförmedlingen berikat smarta entreprenörer och vi vet att vård, omsorg och skola berikar fler.
Förutom upphandlingen så missar det offentliga ofta att garantera att de som vunnit en upphandling kan leverera under hela avtalstiden och om de inte kan leverera måste det allmänna träda in. Då får vi skattebetalare betala två gånger. Därför måste vi kräva att de som bedriver offentligt finansierad verksamhet ochså skall ställa ekonomiska garantier som garanterar att verksamheten kan bedrivas undr den tid som rimligen kan förväntas.
"Ställa ekonomiska garantier" för hela perioden. Att ställa ut i förväg? Tveksamt. Gynnar det inte omedelbart storbolag med stora resurser. Och gör det ännu svårare för mindre aktörer?
RaderaDet här området är svårt vad gäller detaljerade regelverk. Det tycks uppenbart. Massor av påpekanden som låter bra vid en första genomgång, tycks innebära nya problem istället. Väldigt olämpligt för ideologiska skynken.
privata aktörer + särskiljande handlingar = vinst
offentliga aktörer = förlust + krav på ökade resurser
Hela mediedebatten handlar om den minst viktiga parten här, vinsten. Allt annat är egentligen viktigare. Vad gör de offentliga för fel och vad gör de privata rätt?
Skall de, måttligt kompetenta, politikerna få sätta regler får de, delvis expert-kunniga, privata aktörerna som ändå satsar sina egna pengar på något de tror sig vara bra på?
Politikerna jobbar med och har synpunkter på allt mellan himmel och jord. Privata aktörer jobbar med vården/utbildningen på heltid.
Jovisst måste det finnas kvalitetskrav. Men jag är klart osäker till att detaljerade regelstyrningar är det som löser allt. Vore klart bättre med mer övergripande målsättningar på kvalitet som stäms av då och då.
På tal om barn ... Sverige rasar inte bara i sjukvårdsligan!
SvaraRaderaÅh vad jag längtar efter en sosseregering!
http://www.europaportalen.se/2013/04/svenska-barn-tappar-i-valstandsliga?utm_source=apsis-anp-3&utm_medium=email&utm_content=unspecified&utm_campaign=unspecified
Var det inte väldigt otydligt där, vad det är exakt man mäter? Eller vet du kanske något som inte stod på sidan?
RaderaDessutom så var "poängen" väldigt likartad för de nordiska länderna, alltså platserna 2-5. Enbart holland verkar ligga något bättre till.
Men som sagt, jag förstår inte riktigt vad mätningen visar exakt.
Brukar du basera dina politiska ställningstaganden på statistik annars, rent allmänt?
Och borde inte sverige ligga jättelångt ner, om det nu är borgarpatraskets fel att hela välfärden är ödelagd och sönderslagen totalt?