30 april 2013

Eurovision? Så här tycker jag!

Mina, högst och sedvanligt ödmjuka, omdömen om låtarna som ska göra upp om Eurovision Song Contest i Malmö i maj.

SEMIFINAL 1: 14 MAJ:

Österrike:
Satan! Första låten jag lyssnar på och människan kan inte sjunga rent! Eller sjunga alls! Riktigt vidrigt blir det i slutet av låten när hon wailar loss. Något hon inte heller kan. Riktigt, riktigt hemskt!

Estland:
Birgit sjunger bra och är snygg! Ska det bli en ballad i år så är hon med i matchen! Lite country-stuk. Vackert! Och hon väljer, som flera andra i år, att sjunga på sitt hemlands språk!

Slovenien:
Nähä, ingen balkantradition här inte Jag brukar gilla Slovenien, trots att de nästan aldrig går till final. Men denna electro-pop är tjatigt trist. Börjar jag bli alltför gammal för denna tävling? Suck!

Kroatien:
Kroatiens svar på Il Divo. Låter lika illa som originalen och kommer garanterat inte att kunna sjunga rent när det gäller. Att låten heter ”Misär” i översättning säger mer än vad låtskrivarna säkert hade tänkt sig! Det här är en balkanballad av sämsta mått. Något vi tröttnade på för mycket länge sedan!

Danmark:
Inledning med flöjtspel. Det slutade Irland med redan för många år sedan. Röst som vill låta som Shakira men inte lyckas. Jag såg danska uttagningen och var inte alls imponerad i år. Ingen borde ha vunnit! Intetsägande trallpop som inte berör mig ett enda jävla dugg! Och ändå är människan, när dessa rader skrivs, storfavorit till segern om man ska tro vadslagningsfirmorna!?! Jag fattar nada!

Ryssland:
Vafalls? En tjej som ska upp i falsett? Jahaja, det är ett av årets teman! Ryssarna skickar en pop-ballad som det inte är något större fel på. Tjejen som sjunger kan dessutom uttala den engelska texten så att vi som bor i väst begriper. Men jag är oberörd, rycker på axlarna och längtar redan efter någon annan låt!

Ukraina:
Hej, vi är så otroligt sugna på att bli tagna som västerlänningar även fast vi har ett ryssvänligt tattar-styre. Tyvärr är detta bidrag riktigt bra och kommer att klara sig fram till lördagens final. Men jag hatar henne redan!

Holland:
Här kommer Julie Andrews okända dotter-dotter-dotter. Jag får Sound of Music-feeling. Kanske blandat med ett för långt besök på ett amsterdamskt marijuana-café!?! Tjejen sjunger bra om ”Birds” men låten är kanske lite för annorlunda för att kunna hitta hem till folk i Armenien och liknande länder! Men jag hoppas att holländska storstjärnan Anouk går långt i tävlingen! Mycket långt!

Montenegro:
Vad är det för fel på Montenegriner? Här ska det rappas, vara blonderad, se ut som en ni-vet-vad och gapas så att trumhinnorna ber om nåd. NEEEJ!

Litauen:
Ehhh….Litauen gör oss aldrig besvikna! Alla som sjunger i detta land låter likadant. De har troligen gått hos samma sångpedagog, som i sin tur troligen har skaffat sig titeln via förfalskade dokument! Det här är, liksom många gånger förr från Litauen, ett bottennapp Här ska det tas rejäla kisspauser, bara så ni vet!

Vitryssland:
Blonderad öststatsbrud, sjungandes på inlärd, dåligt uttalad engelska medan Lukasjenko-jugend dansar runt omkring henne. Låten hade kanske förtjänat ett bättre öde än att representera tattarlandet Vitryssland. För alldeles hopplös är den inte. Förutom i den här versionen!

Moldavien:
Vid pianot superpretentiös pianist i vit skjorta och fluga. Bakom micken sångerska som går till frissan som gud glömde! Låten är det dock inget större fel på. Synd dock på wailandet i slutet. Det är inte många som klarar av sånt. Inte denna sångerska heller!

Irland:
Europas tonårsbrudar kommer att bli plaskvåta! Här har vi pojkbandssångaren som vi har hört så många gånger förr i allehanda varianter. Jag är fullständigt likgiltig men inser att detta blir farligt. Även om jag hoppas att låten försvinner ut redan på tisdagskvällen!

Cypern:
Jag går igång! Rejält! Detta är såååå bra! Hon sjunger som en gudinna och det är så vackert, så vackert! Heja Cypern! Top 5 i finalen borde det bli! Kanske räcker den hela vägen fram. Vore kul med Eurovision på Cypern och kul för att landet är typ tvåa, efter oss, i att vara intresserade av tävlingen!

Belgien:
Läskigaste ögonbrynen i år? Japp, det har troligen Roberto från Belgien. Javisst ja, belgare är ju svårt inavlade så det är väl några Neanderthal-gener som letat sig fram genom generationers defekter. Med tanke på Sveriges låt så undrar jag om temat i år ska bli att sjunga i falsett? Roberto testar men når inte upp till svenska Robins nivåer. Men jag gillar detta! Har svårt att vara still i refrängen! Gör han låten lika bra live som i videon så går Belgien till final! Oavsett vad min svårt störda schlagerväninna i Bryssel tycker!

Serbien:
Va? Vad har hänt med den sedvanliga serbiska balkan-balladen? Borta! Tre tjejer, varav en med djävuls-horn i hårspännet kör en disco-liknande rykare. Och jag drömmer vidare om andra låtar! Serbien; Bliv vid din balkan-ballad-läst. Då gör ni er bäst!

SEMIFINAL 2: 16 MAJ

Lettland:
Meta-amfetaminfabrikerna i Lettland har ett gäng som stamkunder! De representerar sitt land i årets schlager! Å herreguuud va tråkigt!

San Marino:
Valentina, som sjunger för lilleput-landet, och även gjorde det ifjol, gör det med den äran. Jag går igång! Återstår att se om hon hittar tonerna när det verkligen gäller? Klassisk schlager-rykare av mycket god kvalitet!

F.Y.R. Makedonien:
Äntligen en balkan-ballad! Spelar ingen roll att han är ful som stryk. Han sjunger med den äran. I 30 sekunder! Sedan brakar helvetet lös när mormor (?) från helvetet kliver in och förstör magin. Synd! Det hade kunnat bli så bra och blev så överjävligt!

Azerbaijan:
Jag ger upp! Ögonbryn ska inte längre ansas. Tänk att jag missat denna detalj!?! Despot-Aliyev, president i denna diktatur, ger sig inte. Han ska ha tävlingen tillbaka till Baku och skickar begåvad pop-låt som kommer att gå långt. Tyvärr kanske alldeles för långt! Det är bra! Tyvärr!

Finland:
Finland har vunnit tävlingen en gång. Och vill helst inte göra om ”misstaget”! Hysterisk brud som ber om att någon ska ”Marry me”. Jag får epilepsi av denna hysto-låt.

Malta:
Gianluca sjunger glad, trallvänlig, pop med ackompanjemang av ukulele! I like! Precis som jag brukar gilla Maltas bidrag! Jag blir glad, vill dansa och tycker att detta är kul!

Bulgarien:
I Bulgarien ska det slås på trummor. I år ska det dessutom spelas på säckpipa. Det här är etno-pop av sedvanligt slag. Jag smäller nästan av pga att jag rycks med! Jag gillar! Det är annorlunda, svänger och det wailas i de högre registren av begåvad sångerska. Turkisk marknad i Bulgarien!

Island:
Den som går och kissar nu har förlorat rätten att leva!!!! Det här är så jävla vackert så det är inte sant! Jag erkänner! Jag gråter till denna låt! Versens inledning får mig att tänka Leonard Cohen och ”Hallelujah”. Videon där sångaren tar sin fiskebåt och åker ut i den karga isländska skärgården är såååå jävla vacker! Han är en viking-liknande rocksångare men låten är bland de vackraste ballader jag kanske någonsin hört! Island ska i år dessutom framföra sin låt på ett urhäftigt språk! Sitt eget! Jag hoppas, i djupet av min själ, att nästa års final går i Reykjavik! HEJA ISLAND!!!!

Grekland:
Grekland tar, i ekonomikrisen, till spriten! Låten heter ”Alcohol is free” och bjuder på inledning med bouzouki men spårar strax ur i en nervsjukt manisk galenskap. Nix, Aten blir det inte nästa år!

Israel:
Barbra Streisands okända dotter-dotter, pretentiös som få, kliver upp på scenen och levererar, intill dumhet, ett perfekt bidrag. Det här tilltalar mig, kommer nog att gå till final, men är samtidigt så intetsägande. Jag vet inte riktigt vad jag ska tro. Förutom att jag hoppas att vi slipper se urringningen, som hon hade på sig i den israeliska uttagningen, i Malmö. Annars finns hög risk för ”tutt-chock”!

Armenien:
Belgaren få se upp! Här kommer ett par nya ögonbryn som ställer upp i Neanderthal-tävlingen! Hyfsad engelska, en ganska ok poplåt men… Nej, jag drömmer vidare om annat!

Ungern:
Varför viskar han sig igenom låten? Nu är det kisspaus igen! Det här är tjatigt som tusen. Samma mantra om och om igen. Det händer aldrig något! Urtrist!

Norge:
”I feed you my love”? Brrrr, den titeln vill man ju inte veta mer om vad den innebär! Skramlig låt framförd av överstylad norsk bimbo! Jag är så uttråkad!

Albanien:
Tirana skickar, en i versen, väsande rock-röst. Å snygg är han inte heller! Jag som brukar ha en crush på albanska bidrag. Detta är året då mina värderingar ställs på ända!

Georgien:
Landsförrädaren Thomas G:son står bakom Georgiens bidrag. Vem är förvånad? Det här blir farligt! Det är pampigt på precis det sätt en riktig schlager ska låta! Det är mycket bra men jag hoppas att det inte räcker även om låten kommer att få röster från all-over! Kan vinna hela skiten! Trots att jag är emot det!

Schweiz:
Bra rock-låt! Som jag ändå hatar! Anledningen är att en av deltagarna är Frälsningsarmé-officer! Å sådana vill vi inte ha i fjollornas favvo-show! Tar sig till final men oj vad jag kommer att hata låten. Även om den är bra!

Rumänien:
Sluta! Ta bort! Genast! Mina musiköron tål inte detta! Allt vad jag vet om musik har ingenting med detta att göra. Kan vara det vidrigaste jag någonsin hört! Ever! Han har tagit falsett-sången till nivåer vi inte visste fanns. Och det låter absolut helt förfärligt! Ta bort honom! Bums!

FINAL: 18 MAJ:

Frankrike:
Amandine är en fransk idol-vinnare. Vilket jag struntar i. För jag gillar varken henne eller låten. Ont i öronen!
Tyskland:
Världshistoriens största plagiat. What-so-ever! Om inte detta är LoreensEuphoria” från ifjol så är jag Farmor Anka! Patetiskt Tyskland! Tyvärr kommer det att gå bra för er. Men det förtar inte det faktum att låten borde ha diskats redan innan den tog sig till den tyska uttagningen!
Italien:
Proffsig låt, han sjunger bra och det kommer att bli en topplacering. Men det räcker inte hela vägen fram.
Spanien:
Å vad det börjar bra! Med säckpipor och etno så det bara osar om det! Vad synd att det spårar ur efter en halvminut! Men Spanien har ju knappast råd att arrangera schlagerspektaklet och tar det säkra före det osäkra och skickar ett ointressant bidrag. Långt ner i resultatlistan!

England:
Engelska BBC skiter i uttagningar och väljer att peka med hela handen. ”It´s a heartache”-Bonnie Tyler skickas till Malmö. Hon raspar med rösten som vanligt och gör det bästa hon kan av en ganska intetsägande ballad. Nej, låten är inte min te-kopp!

Sverige:
Jag är ambivalent! Scenframträdandet i svenska finalen var inte tipp-topp! Nu har det utlovats ändringar till Malmö. Låten växer! Slipper jag se honom är han en vinnare! Om det inte ska vara en ballad i år så kan det vara så att han tar hem hela skiten. Oj, vad svårt!

Jag hoppas ändå att Island står som segrare den 18 maj! I mitt hjärta är han vinnare! Oavsett vad omröstningen säger!

7 kommentarer:

  1. Käre bloggare, kan inte låta bli att svara på dina kommentarer ... Inte mycket vi har gemensamt när det gäller ESC-musik ...

    ALBANIEN
    Albansk musik och jag passar inte ihop! Gapigt och hysteriskt och jag får migränanfall i år igen.

    ARMENIEN
    Årets "vi-måste-ta-hand-om-vår-planet-bidrag". Visst måste vi det, men det här blir inte mer än en låt som går in genom mitt ena öra och ut genom det andra, trots känd låtskrivare inblandad.

    AZERBAIJAN
    Det här är ett bidrag och en sångare som en bekant säkert sitter och dreglar i hemlighet över. Ja, det är en ganska vanlig låt med skönsjungande grabb som säkert kan gå hem i stugorna.

    BELGIEN
    Ja ni, i pedofilernas drömland levereras år efter år det ena bidraget värre än det andra. I år var det wallonernas tur, och då plockar man fram den här vinnaren (!) av Voice of Belgium. Det värsta är att han sjunger falskt och bidraget är helt värdelöst!
    Se förresten länken från finalen - där kan man snacka om drag, ha ha ha! http://www.youtube.com/watch?v=FFTQuKJFCx0

    BULGARIEN
    Elitsa & Stoyan representerade Bulgarien år 2007 med bidraget "Voda". Årets bidrag går i samma stil som tidigare, och jag gillar att Bulgarien varje år ställer upp med sina originella bidrag, trots att de sällan går hem. Jag gillar det helskarpt!

    CYPERN
    Det här är ganska vackert men alltför långdraget. Tur det, för Cypern har inte råd att anordna någon final nästa år! Sångerskan är lik någon?! Känner igen henne, eller har jag månne drömt mardrömmar om henne?

    DANMARK
    Danmark är alltid farliga i de här sammanhangen! I år ställer de upp med en överkäck ung barfota sångerska i skir klänning som försöker efterlikna Loreen på scenen, vilket retar gallfeber på mig. Men, låten är bra!

    ESTLAND
    Anorektiskt sångerska med ett vitt långt nattlinne lånat från mormor och en låt som är fullkomligt intetsägande. Åh, så blekt jämfört med Ott förra året, men sjunger hon på estniska så kommer hon att dra hem några extrapoäng där ute. Dock inte från mig.

    FINLAND
    Att 2013 få höra en ung tjej sjunga "I am your slave and you are my master" i en halvtaskig låt är provokativt. Skicka in henne i en grotta full med feminister! Tips: Finland, håll er till hårdrock.

    FRANKRIKE
    Sångerskan vill skicka någon till helvetet. Låten börjar bra, men blir tyvärr lite väl hysteriskt hämndlysten i slutet. Ingen höjdare men heller inte dåligt.

    GEORGIEN
    Tomas G:son fick en tur och retur till Tbilisi, skrev ihop ett bidrag passar dessa två duktiga sångare väldigt bra. Pampigt med en ingenkännande G:son-touch. Kommer att komma långt.

    GREKLAND
    Att det går dåligt för Grekland har väl ingen missat. Kanske behöver de gratis alkohol för att dränka sina sorger? Bouzouki och fart & fläkt!
    PS. Musikvideon är humoristisk. Kolla om ni inte gjort det ännu!

    SvaraRadera
  2. SAN MARINO
    En pampig schlagerballad framförd på italienska av duktig sångerska. Lite för många sådana bidrag i år för min smak, och risken är väl att de slår ut varandra ...

    SCHWEIZ
    Ja! Äntligen får Frälsningsarmén sin del av ESC-kakan! Skämt åsido, den här låten är trallvänlig och kommer med kärlek och jag blir bara så glad av den. Amen och många poäng!

    SERBIEN
    Här kommer då till sist slynorna! Snälla, vackre Zeljko, kan du inte bara ställa upp för ditt land i tävlingen varje år?

    SLOVENIEN
    Helt okej danslåt framförd av en stelbent sångerska som säkert blir en hit i vackra Slovenien i sommar. Dock mimar hon lika dåligt som vår egen La Camilla.

    SPANIEN
    Det är pinsamt att Spanien inte kan komma med något bättre än denna ointressanta sång. Är landet över huvudtaget intresserat av att vara med?

    STORBRITANNIEN
    Storbritannien ställer upp med allas vår Bonnie Tyler. Tillvägagångssättet att välja ut en artist och senare ett bidrag har man lånat från Lukashenko. Hur kan hon se så fräsch ut? Melodin är vacker och refrängen sätter sig.

    SVERIGE
    Inte min favorit i svenska finalen, men jag önskar skånepågen lycka till i stora finalen. Hoppas rösten håller. Tips: Byt kläder och sätt in några snyggare dansare.

    TYSKLAND
    Tyska hure Cascada framför ett bidrag som är en mix av Swedish House Mafias "Don't you worry child" och "Euphoria". Så dåligt att ett så stort land inte kan komma med något eget. Hoppas hon kommer sist.

    UKRAINA
    Hatar att erkänna det, men det här är väldigt vackert! Det känns som om jag glider omkring på savannen tillsammans med Pumba i Lejonkungen.

    UNGERN
    Trallvänligt på ungerska. Förstår ingenting vad som sägs, men tycker mig höra "misch masch" i texten.

    VITRYSSLAND
    Det är ännu en gång med fara för mitt liv som jag skriver nedanstående ... Återigen ställer Vitryssland upp med en låt som jag gillar. Sångerskan ser däremot helt vettskrämd ut. Traditionellt blandat med modernt och toppat med snygga dansare som saltlakritssås på vaniljglass.

    ÖSTERRIKE
    En lite småtrevlig låt med en refräng som sätter sig ganska snabbt hos mig. Gärna något som får stå och skvala som bakgrundsmusik när jag lagar wienerschnitzlar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej "Måna"! Kul att få ta del av någon annans kommentarer. Antar att vi skulle kunna bli rejält osams vid en gemensam TV-kväll framför schlagerspektaklet! Saknar dock dina synpunkter på min favorit Island!?!

      Radera
  3. Oj, flera bidrag som inte kommit med eftersom det tydligen inte går att skicka in alltför långa texter. Här kommer resten! Och ja, det skulle vara väldigt kul att få vara med i en debattkväll med bloggaren! Kan någon tipsa Christer Björkman?

    IRLAND
    Fartig låt om kärlek med mumsig sångare från den gröna ön! Trycker på "gilla"-knappen!

    ISLAND
    I år ställer den lilla vulkanön återigen upp med ett fantastiskt bidrag. En rågblond viking som gärna får rädda mig ur de höga vågorna. Snälla, sjung på isländska i finalen! Så vackert att det gör ont.

    ISRAEL
    Herre Jesus! Hon är BH-lös och har tamme sjutton större rumpa än vad jag har. Hon sjunger som en gudinna i ännu ett storslaget bidrag som skulle kunna få självaste klagomuren att rasa ihop.

    ITALIEN
    Italien ställer återigen upp med någon slags oinspirerande jazzinspirerad låt. Det här går inte hem hos mig i år heller och jag är besviken på Italien.

    KROATIEN
    Sex kroatiska män på rad borde ju vara ögongodis så det stänker om det, men icke sa nicke. Lika miserabelt som titeln säger.

    LETTLAND
    Vad är det här för jävla skämt?!? Tre stycken hoppande letter i glitterkostymer i någon oförklarlig slags melodi och urusel engelska.
    Jag hade hellre sett den här godbiten i final, men juryn ville något annat: http://www.youtube.com/watch?v=RWrMP_ZP714

    LITAUEN
    Har vi hört det här förut? Ja, det har vi! Samma sak, om och om igen från det här landet. Så provocerande dåligt framfört av en skitig sångare.

    MAKEDONIEN
    Svårt att sitta still till den här balkan-popen blandad med romsk musik. Det här är bra. Språket är vackert och den lille nörden som sjunger så söt. En av mina favoriter i år.
    Skopje - här kommer jag! Direktflyg numera på Stockholm-Skavsta. Hänger månne min schlagerintresserade vän på?

    MALTA
    Precis så'n här meningslös töntpop med urful sångare som jag inte står ut med i en minut ens! Likadana låtar produceras på rullande band.

    MOLDAVIEN
    Den här skatan behöver helt klart hjälp med sina ätstörningar, men jävlar vad hon kan sjunga. Låten är vacker och lägger sig som bomull runt min frusna kropp.

    MONTENEGRO
    Lilla Montenegro ställer återigen upp med ett bidrag som sticker ut. Ni har väl inte glömt fjolårets "Euro Neuro"? Vågat och annorlunda.

    NEDERLÄNDERNA
    Det här bidraget hade lika gärna kunnat delta i 50-talets ESC. Omodern låt som jag inte förstår mig på. Är låtskrivarna inspirerade av Hitchocks film "Fåglarna"?

    NORGE
    Vackra Margaret i en låt med en refräng som sätter sig som en norsk smäck! Hon lyckas ensam fylla upp den stora scenen med utstrålning. Tips: Byt kläder - klänningen sitter aningen för tajt.

    RUMÄNIEN
    Jag döööööööör! Det här måste vara ett skämt ... Hur som helst handlar det om en rumän som sjunger en cover av Dr Albands "It's my life" med en röst som låter som en okastrerad katt i mars månad. En enkel biljett till Transylvanien från mig där han kan umgås med likasinnade vampyrer.

    RYSSLAND
    Stråkar och skönsjungande sångerska. Tycker det är ganska vackert och hoppas förstås att Putin lyssnar och tar in texten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Herregud! Är vi två som ska räddas ur havsvågorna av den isländske vikingen? Han får det snärjigt :-)

      Radera
    2. Å jodå, han ska sjunga på isländska i Malmö!

      Radera
  4. Kvinnor räddas självklart alltid först! Du är så rökt!

    SvaraRadera