10 jan:
Hugo Chávez skulle ha avlagt presidenteden i Venezuela. Ekots Lars Palmgren rapporterar från Caracas. Han intervjuar Magdalena Torres som sitter med vänner på Plaza Bolivar och tittar på TV som sänder propagandatal framförda av Chávez hantlangare. Magdalena skrattar glatt och säger: ”Jag är så lycklig. För jag vet ju att min comandante är mycket bättre nu” och hon fortsätter: ”Gud lurar mig aldrig”!
13 jan:
En av Hugos bröder, Adan Chávez, f ö guvernör i delstaten Barinas, meddelar att presidenten inte befinner sig i koma. Adan hånar alla ”självutnämnda experter” som ”förlorat i trovärdighet” eftersom presidenten är på väg mot sitt gamla jag.
14 jan:
Under tidiga timmar kommer ett AFP-telegram som berättar att Chávez ”kämpar för sitt liv”!
Senare samma dag meddelar den venezolanska regeringen att Chávez tillstånd är ”bättre men skört”.
15 jan:
Chávez skulle ha hållit sitt ”State of the nation”-tal. Senast han gjorde det talade han i 9 timmar! I Chávez frånvaro hålls talet, 10 minuter långt, i stället av vicepresidenten Nicolas Maduro, f d busschaufför, som hävdar att han framför talet på direkt order av Chávez. I talet fick vi veta att Chávez utnämnt Elias Jaua till utrikesminister.15 jan:
16 jan:
CNN berättar att Venezuelas armé ger sitt fulla stöd till Chávez. Detta meddelas av landets försvarsminister. (Tänk, i min värld är en armé som odelat visar sin lojalitet till en person, och inte till sitt land, själva essensen av hur en diktatur är konstruerad!)
17 jan:
AP meddelar att en grupp konstnärer ställer ut ett antal verk föreställande Chávez och hans närmaste. Utställningen, som bär namnet ”Chávez lever och kommer att segra”, sker på regeringens initiativ.
I flera latinamerikanska medier väcks frågor kring två nya dekret som sägs vara signerade av Chávez. Namnteckningarna på dekreten antas vara ”inskannade”. Dessutom är dekreten daterade i Caracas medan Chávez, såvitt känt, fortsatt befinner sig i Havanna.
18 jan:
Vicepresident Maduro kämpar med att övertyga det venezolanska folket om att styret av landet står stadigt. ”Vi är alla Chávez”, sa Maduro, under ett besök på en skola. ”Vi måste känna så”!
Samtidigt skriver den oppositionella dagstidningen, Tal Cual, att landet är ”huvudlöst”!
19 jan:
Univisión, en USA-baserad mediesajt för spansktalande, rapporterar om Chávez cancer. Vi får bl a veta att Chávez är ”utmärglad”. Han har tappat ”18-22 kg” efter ett ingrepp då prostata och stora delar av maginnehållet plockats bort. Chávez skall också ha drabbats av hjärtinfarkt under ingreppet!
Venezuelas kommunikationsminister, Ernesto Villegas, säger att ”Chávez lever och genomgår en batalj”!
Venezuelas opposition hävdar att landet är ”ett kubanskt protektorat”!
Leopoldo López, oppositionspolitiker, säger: ”Vi fortsätter leva medan våra högsta företrädare träffas… Var? I Caracas? Nej, i Havanna”!
Amerikanska NBC News citerar Keith Rosenn, juridikprofessor vid University of Miami och Latinamerika-kännare, som säger: ”Det är möjligt att Chávez är död under en avsevärd period innan vi får veta att han är död och vad han dog av. Han är trots allt på Kuba”.
20 jan:
Spanska tidningen ABC rapporterar om personkulten kring Chávez.
Tidningen visar bl a en bild på en t-shirt som bär texten ”De 4 fantastiska” och har foton av Bolivar, Che Guevara, Castro och Chávez.
Vicepresident Maduro vädjar om lugn för Chávez och hans familj samtidigt som han anklagar oppositionen för att ha startat ett ”smutsigt krig” mot befolkningen och för att ”sätta landet i brand”. Han kallar motståndarna för ”bourgeoisie” och ”imperialister” samtidigt som han själv påstår sig ha all tänkbar laglig rätt att styra landet i Chávez frånvaro.
Maduro framträder också senare under dagen i Caracas och meddelar att hans ”mentor” nu är på väg ut ur den ”postoperativa behandlingen” och att denne nu ”ska påbörja en ny behandlingsfas”.
21 jan:
Hugo Chávez skämtar och skrattar igen. Och fattar viktiga beslut! Åtminstone om vi ska tro Venezuelas utrikesminister Elias Jaua.
En av Hugos fem bröder, Argenis Chávez, berättar för AP att Hugo ska återvända till Venezuela ”inom de närmsta dagarna”.
22 jan:
Bolivias president, Evo Morales, ”försäkrar” att Chávez får fysioterapi för att snart vara redo att återvända till Venezuela.
23 jan:
Spanska ABC citerar kommunikationsminister Villegas som meddelar att ”det går inte att förutspå ett datum” när presidenten ska återvända till hemlandet.
Vicepresident Maduro fyller på med att säga: ”Det är ingen brådska”. Han fortsätter med att poängtera att det är viktigt att presidenten ”håller sig lugn och disciplinerad”!
Den mexikanska tidningen Informador rapporterar att Venezuelas oppositionsledare, Henrique Capriles, efterlyst ett telefonsamtal från landets president. ”Kan han skämta borde han kunna ringa ett samtal för att lugna det venezolanska folket”.
Senare på kvällen reser vicepresident Maduro till Havanna, där han möts av Kubas utrikesminister Bruno Rodríguez, för att “konsultera” Chávez som ska ”fatta ett antal beslut”. På Kuba befinner sig, förutom Maduro dessutom energiminister Rafael Ramírez, utrikesminister Elias Jaua, statsåklagare Cilia Flores, amiral Carmen Meléndez m fl. (Frågan är vilka som är kvar i Caracas?)
24 jan:
CNN rapporterar att vicepresident Maduro anklagar motståndare för att ha planerat att mörda honom! Han säger sig ha ”starka bevis” för mordkomplotten och tillägger: ”Bli inte förvånade över åtgärderna som vi kommer att vidta inom de närmaste timmarna och dagarna”. Han säger sig vara redo att straffa ”de kriminella som har infiltrerat vårt land”.
Den spanska tidningen El País publicerar en bild på vad de påstår är Chavez men som är en annan person. Bilden tas senare bort och tidningen ber om ursäkt för fotot.
25 jan:
Maduro berättar att Chávez i dag har sina ”bästa ögonblick” och att denne, leende, ”fattar beslut”. Presidenten ska också ha uppmanat sitt folk att ”höja garden mot den imperialistiska konspirationen”.
I ett fängelse i Venezuela har minst 50 fångar dödats i ett upplopp. Det hela startade då militärstyrkor skickades till fängelset för att ”söka efter vapen”.
Oppositionens ledare Capriles kallar agerandet ”inkompetent och oansvarigt”.
27 jan:
Kommunikationsminister Villegas säger att ”regeringen kommer att vidta rättsliga åtgärder” mot ABC och tidningens ”oförätter” när de rapporterat om Chávez hälsa.
Villegas kallar ABC och El País för ”lilleputtarnas talesmän”.
Villegas säger också att Chávez infektion i luftvägarna nu är ”besegrad”.
Oppositionsledaren Henrique Capriles konstaterar åter: ”En person som kan signera brev, en person som kan skämta, kan han inte tala till nationen?” Han kallar regeringens besked kring presidentens hälsa för ”flagranta lögner”.
28 jan:
Vid ett CELAC-möte (latinamerikansk-karibisk samarbetsorganisation) i Chile läser vicepresident Maduro upp ett brev som sägs vara signerat av Chávez. Presidenten påstås meddela: ”Jag beklagar att jag inte kan delta på mötet då jag kämpar för min hälsa”.
IPYS, Instituto Prensa y Sociedad de Venezuela, ungefär Venezuelas Press- och Samhällsinstitut, med uppgift att värna yttrandefriheten i landet, publicerar en mycket irriterad text där de konstaterar: ”Utformningen av information som regeringen lämnat om president Chávez hälsotillstånd har inte varit transparent utan direkt aggressiv gentemot nationell och utländsk press. Diverse representanter från den exekutiva makten (…) har förolämpat och anklagat journalister och media (…)”.
29 jan:
Kommunikationsminister Villegas säger att ”Chávez har en särskild typ av andningsproblem”.
30 jan:
Spanska ABC rapporterar att ett specialchartrat flygplan stått redo på Kuba 17-18 januari för att transportera Chávez till hemlandet. Det hela gick om intet p g a presidentens dåliga hälsotillstånd, bl a ”andningsproblem och svåra smärtor”.
CNN citerar vetenskapsminister Jorge Arreaza, f ö svärson till Chávez, som säger att presidenten är bättre: ”Han tänker, fattar beslut och ger order under möten”.
Rysslands president Putin skriver ett brev till Chávez där han önskar denne ”en snabb och komplett återhämtning” för att fortsätta utvecklingen av ”ett framgångsrikt, starkt Venezuela” och Putin skriver vidare: ”Ni är en sann fighter, en tapper man med stark vilja”.
31 jan:
Human Rights Watch publicerar sin ”World Report 2013”. Där konstateras att under Chávez tid vid makten har stora försämringar skett när det gäller respekten för de mänskliga rättigheterna. Regeringen tillåter sig ”skrämma, censurera och åtala de som kritiserar ledaren och hans agenda” konstateras i rapporten.
1 feb:
Maduro berättar att Chávez nu har ”stängt” den postoperativa behandlingen och ägnar sig åt annan behandling. (Sa han inte det redan den 20 jan?)
”Presidenten är i andan av, det viktigaste, att vara bland oss. En stor vilja att leva, hans leende, hans ljusstyrka i ansiktet, glimten i hans ögon” är sådant som Maduro nämner.
2 feb:
Chávez har nu varit borta från offentligheten i 56 dagar. Under tiden tar Maduro allt större plats. I dag anklagar han oppositionsledaren Henrique Capriles för att ”konspirera mot hemlandet” och att denne därför ”borde skämmas”.
Maduro meddelar också att det kommer att bli rättsligt efterspel mot El País för bildpubliceringen. ”El País kommer att få betala dyrt då vi kommer att stämma tidningen och kommer att gå till botten i ärendet genom att använda oss av alla tänkbara lagar”.
3 feb:
Spanska ABC intervjuar Blanca Rosa Mármol de Leon, tills nyligen domare i Venezuelas högsta domstol under 12 års tid. Hon säger att Maduro ”tillskansat sig makten”, helt emot landets lagar. ”Det är ett illegalt styre och alla dess handlingar är betydelselösa”. Hon menar också att nyval borde ha utlysts den 10 januari då Chávez inte infann sig för att avlägga presidenteden.
Försvarsminister Diego Molero berättar för AP att Chávez nu upplever sina ”bästa ögonblick”. (Hörde vi inte det redan 25 jan?)
Fidel Castro uttalar sig, om Chávez, i samband med att han röstar i Kubas val (där f ö folket fick välja 612 parlamentariker bland 612 kandidater): ”Han är mycket bättre och håller på att krya på sig. Han har haft en svår kamp men har blivit bättre. Vi måste bota honom. Chávez är mycket viktig för sitt land och för hela Latinamerika”, säger den 86-årige Fidel till kubanska medier.
6 feb:
Peruanska tidningen Peru21 citerar Nelson Bocaranda, journalist från Venezuela och vanligtvis välunderrättad (engelska The Guardian kallade honom ifjol inofficiell informationsminister) om Chávez hälsa.
Enligt Bocaranda har Chávez förlorat 32 kg i vikt och har komplicerat lungemfysem efter mer än 50 dagar som sängliggande.
Bocaranda var en gång den som först kunde berätta att Chávez var sjuk. Senare när Chávez fick återfall var Bocaranda också först att meddela omvärlden.(Tilläggas kan att regeringsvänlig media i Venezuela anklagat Bocaranda för att vara bl a bög, clown, drogmissbrukare, gam och legosoldat!).
Den kubanska sajten Prensa Latina rapporterar att vicepresident Maduro och utrikesminister Jaua just har besökt Chávez för att överlämna ett par ikoner, statyer av två jungfrur. Maduro säger att detta görs för att ”gjuta andlig styrka hos den läkande”.
7 feb:
ACTV, La Asociación Civil Transparencia Venezuela, som verkar för öppenhet i landet, påpekar att regeringen bryter mot artikel 13 i Amerikanska konventionen om de mänskliga rättigheterna då den medvetet ”döljer” fakta om Chávez hälsa.
8 feb:
Det meddelas att Venezuela, under kommande vecka, devalverar sin valuta med
32 % gentemot den amerikanska dollarn. Beslutet ska ha fattats av Chávez.
9 feb:
Spanska ABC berättar att läkarna nu informerat Chávez närmaste, familj, venezolanska politiker och bröderna Castro på Kuba, om att hoppet är ute. Chávez kan, efter behandling, inte längre tala.
Utrikesminister Jaua twittrar: ”Ännu en gång skräp från ABC. De mänskliga soporna borde respektera kommendanten Chavez som kämpar för sin hälsa. Han kommer att leva och han kommer att segra” meddelar Jaua.
11 feb:
Utrikesminister Jaua försäkrar att Chávez ”har befälet” och att han ”fattar strategiska beslut”.
Svärsonen, tillika vetenskapsministern, Arreaza, berättar att presidenten under dagen har studerat bilder från en satellit, kallad Miranda, som tagit foton över Venezuela. Chávez ska därefter ha ”framfört” synpunkter på områden som skulle kunna odlas upp i landet.
13 feb:
Maduro framträder i venezolansk stats-tv och berättar att Chávez nu påbörjat en ”alternativ” cancerbehandling och att denna är mycket ”komplex och svår”.
15 feb:
Kommunikationsminister Villegas meddelar att Chávez ”tillfälligtvis” inte kan tala p g a en trakealkanyl i halsen. (Se 9 feb! Då kallades nyheten ”sopor” av utrikesministern.)
Samtidigt publiceras bilder av presidenten som påstås vara tagna senaste dygnet eftersom denne läser vad som påstås vara en gårdagstidning i sällskap med sina döttrar. Alla tre leende.
TT skickar ut ett telegram där de påstår att företrädare för Chávez regering hela tiden ”har uttalat sig bekymrat om hans tillstånd”.
Oppositionsledaren Henrique Capriles twittrar: ”För några dagar sedan sa lögnarna att de talade med presidenten, nu säger de att han inte kan tala. De hånar sitt eget folk!”.
16 feb:
Spanska ABC skriver att Chávez är full av metastaser. Vidare får vi veta att Chávez redan den 11 dec blev av med 43,4 cm av sin tarm.
Vicepresident Maduro framträder i stats-tv och påstår att oppositionen försöker genomföra ”en tyst kupp”. Han kallar dem ”korrupt höger” och ”parasiterande bourgeoisie”.
17 feb:
I Latinamerikansk media spekuleras det om de senaste fotografierna på Chávez. Illustratören Ibrah Chaffardet och fotografen Luis Perea, båda venezolaner, säger sig vara övertygade om att bilderna är tagna tidigare samt manipulerade för att få in dagstidningen i bild.
Huffington Post rapporterar att oppositionspolitikern Leopoldo López stäms och ska infinna sig i domstol under de närmaste dagarna. Anledningen sägs härstamma från 1998 då López ska ha spenderat offentliga medel till att grunda det som i dag är ett av landets största oppositionspartier, Primero Justicia.
López twittrar: ”I stället för att åtala kriminella så åtalas dissidenter”. Han får stöd av Caracas borgmästare, Antonio Ledezma, som svarar: ”Vår solidaritet finns hos Leopoldo López. Han är inte ensam.”
(När Ledezma vann över Chávez kandidat i borgmästarvalet i Caracas 2008 tog Chávez ifrån borgmästaren nästan all den makt som tidigare legat på denna befattning!)
18 feb:
Chávez har, enligt hans eget twitter-konto, återvänt till Venezuela. ”Vi har anlänt till faderslandet. Tack min Gud. Här ska vi fortsätta behandlingen” Han fortsätter: ”Vi kommer att leva, vi kommer att segra”.
Under dagen utbryter glädjescener på Caracas gator då Chávister jublar och dansar.
I stats-tv påstår en sköterska, Dubraska Mora, vid militärsjukhuset där Chávez nu sägs vårdas, att presidenten är stark, själv promenerade till inskrivningen och att han varken var sängliggande eller intuberad.
Spanska ABC berättar, tvärtemot, att Chávez fraktats med ambulansflyg, att flera i läkarteamet gett upp och att det nu endast handlar om palliativ vård.
19 feb:
Vicepresident Maduro ”belönar” 20-åriga Alemar Rosnaty Jiménez för att hon i dag blivit följare nummer 4.000.000 på Chávez twitter-konto. Jiménez får ett hus! Och hennes mor garanteras arbete. ”Gud har lyst upp dig och i dag välsignat dig” säger Maduro till henne inför en jublande skara i presidentpalatset.
Senare träffas hela regeringen. Med applåder och ovationer ”firas” Chavez återkomst till hemlandet.
20 feb:
Vid en presskonferens i New York berättar Evo Morales, Bolivias president, att han inte fick träffa Chávez, som han hoppats, när han gjorde ett kort stopp i Caracas på sin väg till USA. Han fick, p g a patientens hälsa, endast träffa läkare och Chávez närmaste.
21 feb:
Kommunikationsminister Villegas lämnar i en kommuniké, obligatorisk att sända för alla landets radio- och tv-kanaler, beskedet att Chávez hälsoutveckling inte är ”gynnsam”.
23 feb:
Vicepresident Maduro berättar att Chávez fortsätter att fatta beslut. I skriftlig form då han inte kan tala. Maduro säger sig ha haft 5 timmars överläggningar tillsammans med presidenten och andra regeringsmedlemmar. Enligt Maduro visar Chávez ”extraordinärt mod med leende klara ögon och en enorm viljestyrka”.
Oppositionen har påbörjat processen att enas om en gemensam kandidat inför ett kommande presidentval.
Venezuelas radio- och tv-nät ska gå över från analoga till digitala sändningar. Globovisión, den enda regimkritiska tv-kanalen, tilldelas inte utrymme i det digitala nätet och är därmed dödsdömd av Chávez & Co.
26 feb:
Diosdado Cabello, parlamentets talman, meddelar att Chávez ”fortsätter sin behandling utan några bakslag”. Cabello uppmanar oppositionen att ”sluta med sina lögner som bara lurar anhängarna” och han slår också fast att Chávez ”är i tjänst så regeringen har inga problem”!
Minst 10 studenter skadas när polis försöker skingra en grupp ungdomar som demonstrerar framför högsta domstolen i Caracas. Ungdomarna kräver att regeringens lögner kring presidentens hälsa skall upphöra och att nyval ska utlysas.
27 feb:
Guillermo Cochez, Panamas inte helt okontroversielle f d ambassadör vid den amerikanska samarbetsorganisationen OAS säger till tv-kanalen NTN24 att Chavez redan 31 dec förklarades hjärndöd och att den livsuppehållande apparaturen stängdes av för fyra dagar sedan. Cochez sparkades därför att han kritiserade OAS för att stödja Venezuelas regim när de påstod att de har den konstitutionella rätten att uppskjuta Chávez avläggande av presidenteden.
28 feb:
Spanska ABC redovisar en undersökning som säger att 6 av 10 venezolaner tror att Chavez kommer att tillfriskna och återvända till politiken. Endast 12 % av befolkningen säger sig vara säkra på att slaget är förlorat för presidenten.
Maduro säger under dagen att Chávez ”kämpar för sin hälsa, för sitt liv” och vicepresidenten påstår också: ”Vår comandante är sjuk därför att han ägnat sitt liv åt de som inte har någonting alls”.
1 mar:
Spanska ABC berättar att Chávez drabbats av en ny tumör, med snabbt förlopp, i den vänstra lungan. Chávez ska redan för en vecka sedan ha transporterats från militärsjukhuset till sitt eget sommarresidens beläget på en ö, La Orchila, utanför landets kust. Hans närmaste sägs vaka vid presidentens sida.
2 mar:
Vicepresident Maduro meddelar att Chávez genomgår ny kemoterapibehandling men att presidenten har en ”överlägsen styrka”.
Hugos bror Adan säger att presidenten ”fortsätter sin strid och vi är övertygade om att han vinner”.
Oppositionspolitikern Julio Borges kräver att regeringen återinför ”sanningen” på agendan och att lögnerna måste upphöra.
Studenter i Caracas fortsätter att protestera mot regimens mörkläggning. Utrikesminister Jaua kallar protesterna för ”fascistoida”.
Antonio Ledezma, Caracas borgmästare, säger till Spanska ABC: ”Vårt dilemma är att ingen vet vem som regerar i Venezuela”. Han påstår vidare att det hela är ”en manipulation från de styrande”!
4 mar:
Kommunikationsminister Villegas lämnar en ny kommuniké via stats-tv som säger att Chávez tillstånd försämrats av en ”ny allvarlig infektion i luftvägarna”.
5 mar:
Vicepresident Maduro håller direktsänt tv-tal. Han påstår att USA är Venezuelas största fiende, att Israel inte är mycket bättre och att Chávez sjukdom är ett verk av ”fiender”. Han meddelar också att en amerikansk diplomat utvisas för att ha ”försökt skapa en militär sammansvärjning” mot landets regering.
Bara några få timmar senare uppger Maduro att presidenten har avlidit!
En hel del av det jag berättat om i detta inlägg har aldrig figurerat i svensk media! Heller inte i särskilt många internationella motsvarigheter! Därmed inte sagt att dessa nyheter varit mindre trovärdiga än de som spridits av venezolanska regeringsföreträdare och som därefter citerats flitigt i världsmedia.
Så här i kölvattnet av en despots hädanfärd är det lätt att konstatera: Bara en djupt odemokratisk regim, jag bortser från att de finns folk som anser att Venezuela är en demokrati, kan så till den milda grad förvrida huvudena på sitt folk så att osanning blir till sanning och vice versa!
Nu kan venezolanerna bara hoppas att det, på många sätt, svårt kriminellt belastade landet går en ljusare framtid tillmötes!
Synen på diktatorer och despoter är nog rätt förenklad i sverige. Antingen är de rakt igenom goda och folkhjälteaktiga eller också är de rakt igenom onda och fullständigt elaka rakt igenom, helt utan några goda sidor.
SvaraRaderaOch det gör hanteringen av diktaturer onödigt svår. Allt blir i stort sett karikatyrer och obegripligheter. Istället borde man analysera noga hur despoterna styr sina undersåtar. Hur man skapar och hanterar opinioner. Utan att enbart göra detta i vrede, istället sakligt och kyligt. Vad hade Stalin för goda sidor, osv.
Man måste kunna se Chavez goda sidor och gärningar, men samtidigt se det dåliga. Och t om ifrågasätta om det goda verkligen har gjorts optimalt.
Klarar socialismen av att producera välfärd. Överhuvudtaget? Utan att stjäla tillgångar från andra, eller utvinna naturtillgångar. Och har oljetillgångarna delats ut på ett kompetent och konstruktivt vis, som i sin tur kan generera utveckling. Eller kan det t om vara så att pengarna har bromsat utvecklingen av ekonomin?
Jag har ingen entydig uppfattning, men tycker åtminstone att dessa aspekter borde diskuteras. Likaså är ju inte demokrati en absolut kvalitet. Den kan ju fungera dåligt ifall människor inte kan orientera sig i politiska frågor, och förstår olika samband. Landets diskussioner kan enkelt riskera att mest handla om att fördela intäkterna man fått gratis av naturen. Och inte hur företagslivet måste utvecklas osv.
Men visst var Chavez inte den ruskiga figur som många andra despoter har varit i sydamerika. Att han verkligen lät mycket pengar komma folket till godo, kan man ju knappast förneka.