1 mars 2012

Spädbarn på bio? Nej tack!

En småbarnsmamma är "gråtfärdig" efter att SF Bio krävt fullt pris av hennes sex veckor gamle son för att han skulle få hänga med familjen på bio.

Jag tycker att Thomas Runfors, informationschef vid SF Bio, har helt rätt när han ifrågasättande konstaterar: "Vi är överhuvudtaget tveksamma till att man tar med spädbarn på bio".

Ja, hur tänkte mamman?

Det är otroligt störande med ett skrikande barn i sammanhang där jag som vuxen vill ha lite lugn och ro.

Med risk för att reta gallfeber på småbarnsföräldrar tycker jag att det liksom är ett val de får göra: Antingen fixa barnvakt eller avstå från att gå på bio!

För en tid sedan skrevs det om att några flygbolag på allvar funderade på att införa barnfria flyg. Det blev stort ståhej och barnförsvararna "rasade" i media.

Själv tycker jag att förslaget vore värt att testa.

Att sitta på en långflygning med gapande småbarn vars föräldrar inte kan, eller vill, lugna sina telningar kan göra vem som helst paranoid.

Det finns säkert de som tycker att jag med mina åsikter på ett brutalt sätt visar på hänsynslöshet och oförståelse.

Någonstans kan jag dock tycka att spädbarnsumgänge eller ej måste få vara ett val jag själv har möjlighet att få göra.

Hur som helst har inte ett spädbarn på bio att göra med mindre än att biografen erbjuder barnvagnsrally-matiné för biosugna föräldralediga!

3 kommentarer:

 1. Håller helt med att man inte bör ta spädbarn på bio och har aldrig varit med om att det har hänt, och jag går på bio ganska ofta.

  Till skillnad från dig tror jag nog att man måste lita på människors omdöme (som uppenbarligen sviktar ibland men det är priset man får ta) Att du tycker att det är din rättighet att aktivt välja att inte ha spädbarn kring dig låter fånigt. Då kan du stanna hemma instängd i ditt hus. Annars kanske man ska få välja att inte ha en tjock människa bredvid sig på flyget (jag stör mig mer på de som tar mycket plats än att en liten unge skriker, vilket jag även fast jag inte har barn kan förstå att de gör med tanke på tryckskillnader och dylikt). Eller en som dricker för den delen, de bara springer på toa. Eller de som bums vill bli vän med en då man försöker läsa en bok...av någon anledning är plan ett ställe där man ska tala med sin bänkgranne. Störinga tonåringar som tuggar tuggummi, eller för den delen 40åriga singelmammor som även de tuggar ofta med munnen öppen bör inte heller få flyga. De med dåligt bordsskick som gör att flygmaten smakar än mindre bra. De som har två handbagage och tar upp min plats så jag måste lämna min väska bak i flyget. Det går att störa sig i stort sett på alla resenärer och det är ofrånkomligt när man sitter så tätt. Att gnälla som du gör är bara löjligt, men som sagt vill du bli av med spädbarnen, lås din dörr med ett gäng lås och stanna hemma. Där är du säker. Annars får du nästan räkna med att ibland stöta på en liten skrikande unge...

  SvaraRadera
 2. Jag håller helt med dig! Jag blir också jävligt irriterad på det här evinnerliga daltandet! Och säger man det du säger så "kränker" man barnföräldrarna. Alla blir kränkta i tid och otid!

  SvaraRadera
 3. Flög Geneve-Frankfurt-Stockholm häromsistens och på första benet satt barnen som ljus men så fort man närmade sig gaten med stockholmsflyget var det totalt kaos med skriknde svenska barn. Självklart är frihet bättre än järndisciplin även för barn, men nån gång måste väl även en svensk förälder kunna säga ifrån? Vi pratar om 5-7åringar, dvs inte spädbarn - de är naturligtvis omöjliga att styra.

  SvaraRadera