5 mars 2012

Voodoo som brottsverktyg!

Under dagen har exorcism varit ett frekvent ord i nyhetsflödet.

Det handlar det om en 12-årig flicka och den i dag inledda rättegången mot hennes pappa, styvmamma och två pastorer som sägs ha torterat flickebarnet.

Dessutom har vi fått ta del av domslutet i ett uppmärksammat engelskt mål där två personer dömts till livstids fängelse för exorcism.

När jag först läste om 12-åringen i morse så reagerade jag med fasa och såg framför mig den söta familjen från Bullerbyn vars liv bakom fasaden var ett inferno.

I media knystades det inte ett ljud om kulturell bakgrund eller tipsades om tänkbara anledningar.

Det var först när jag lyssnade till P4 Extra som Lotta Bromé med redaktion kunde upplysa mig om att alla inblandade hade bakgrund i Kongo eller Nigeria.

Vi snackar alltså voodoo här.

Voodoo som faktiskt lär vara statsreligion i Benin men även i övrigt har stark anknytning till många afrikanska länder och Haiti.

För ett par år sedan kunde vi läsa om prostituerade nigerianska tjejer som med hjälp av voodoo skrämdes till lydnad och som slavade bl a i Oslo.

Människor må finna lycka i vilken tro som helst men när det går till andeutdrivning med tortyrliknande metoder så har all vett och sans sedan länge lämnat utövarna.

I P4 Extra fick vi höra ett utdrag från en predikan hållen av en av de åtalade pastorerna. Det var en intressant upplevelse!

Den kvinnliga pastorn skulle troligen vara den som bäst behöver lite välriktad exorcism!

Jag hoppas att straffen för de åtalade, om de fälls, blir långa. Mycket långa!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar