16 mars 2012

Hercules; Många frågor, färre svar

Men ursäkta…

…är det bara jag som tycker att det är oacceptabelt att det, troligen, kraschade Herculesplanet inte har hittats ännu? Mer än ett dygn har gått!

Visserligen misstänks det att planet singlat ner i nordsvensk ödemark, att vädret lämnat en del att önska men faktum kvarstår att det är ett militärt flyg, deltagande i en NATO-övning.

Jag fattar ingenting!

Kan inte gemensamma norsk-svenska insatser med, vad som sägs, brittiskt bistånd av ultramodernt spaningsflyg bättre än så här?

Är det dags för konspirationsteorier?

Ryssen lär i alla fall gnugga de valfuskande tassarna i pur förtjusning över tafattheten i samband med en väst-tragedi!

Tillagt sen fredag kväll: Svensk media återger ett TT-telegram som rapporterar att det försvunna planet var övningsmål för 10 svenska och 4 norska stridsflygplan!
Är det så förfärligt att det hela är ett katastrofalt misstag och att det saknade planet skjutits ner?
Det skulle ju i så fall förklara varför ingen nedslagsplats hittats. Har planet skjutits ner lär det finnas vrakspillror utspridda över ett mycket stort område.
Frågorna blir fler och fler...

5 kommentarer:

 1. Har du varit uppe i Kebnekaisemassivet någon gång? Det är ganska oländigt minst sagt, och på vintern är det inget man promenerar runt i. Lägg till det usel sikt..

  SvaraRadera
 2. @August: Jag har varit i närheten. Nu, när jag skriver detta, lär de ha hittat rester av flygplanet. Jag fortsätter att tycka att det tagit för lång tid!

  SvaraRadera
 3. Än konstigare är det att norska försvarsministern tidigt sa att planet hade kraschat, skyllde på att han läste ett skrivet papper. Visste den som skrev att planet inte skulle komma fram?

  Fanns det något hemligt ombord som transporterades från norska kuststaden till svenska rymdbasen i Kiruna, alltså passade de på när övningen ändå ägde rum att genomföra en känslig militär transport?
  Eftersom planet lyfte vid utsatt tid från Evenes och behövde en timme mer tid än vanligt för att ta sig till Kebnekaiseområdet, betyder det att planet hunnit göra en mellanlandning där omlastning skett? Och varför beordrades de norska F-planen som skulle eskortera att stanna på marken, jag menar JAS plan kan lyfta oavsett väder. Att ett plan får tekniskt fel, ok, men allihopa?

  SvaraRadera
 4. Detta liknar mera en Herkulesbesättnings Top-Gunlek. Jag tror att de försökte flyga mellan Kebnekaises toppar på lägre höjd än topparna, vilket bör vara möjligt. Om det lyckats hade det gett en status på mässen som inte kan underskattas. Eftersom jag känt flygvapenpiloter vet jag att riksfyllda busflygningar står högt i kurs bland kollegorna, det finns bara en regel - åk inte fast.

  SvaraRadera
 5. JAS-plan kan inte flyga oavsett väder, det var ju inte länge sedan de blev ståendes på backen pga av högt luftryck! Skrattretande! :-)

  Och som vanligt är det konspirationsteorier direkt, hemlig last, mellanlandningar på vägen, bla bla bla.

  Dom gjorde nog en mänsklig misstag, stängde av autopiloten och flög manuellt på låg höjd i dålig sikt, sen är det ett faktum att dom kraschade rakt in i bergväggen.

  Det är inte heller konstigt att det tog lång tid att hitta planet.
  Planet exploderade vid kraschen, vilket utöver att det bara blev småbitar kvar, även orsakade en lavin, som begravde delarna från planet.

  SvaraRadera