31 december 2011

WHO - mycket skrammel utan botgöring!

1988 beslutade WHO, världshälsoorganisationen, att sjukdomen polio skulle utrotas.

År 2005 publicerade samma organisation en rapport som sa att året därpå, minsann, skulle sjukdomen vara raderad från jordens yta.

I dag, dryga 23 år efter att utrotningsbeslutet fattats, berättar Sveriges Radios Ekoredaktion att WHOs nuvarande mål att polio ska vara historia i slutet av 2012 knappast kommer att uppfyllas. Tvärtom sprider sig sjukdomen i ett antal länder såsom Pakistan, Afghanistan, Tchad och Kongo.

I dag får vi dessutom veta att WHO är ”djupt oroad” över att fågelinfluensaviruset i laboratoriemiljö har visats sig kunna mutera.

Jag minns förra vinterns pandemilarm, hysteriska tongångar från WHOs representanter, som svepte fram över vår värld. Det skramlades en hel del men domedagsprofetiorna blev aldrig verklighet.

Det känns som om det inte riktigt vill sig för den världsomspännande organisation som uppenbarligen tror sig vara allas vår hälsobeskyddare.

Varför ska vi fortsätta att lyssna på någon som lovar utrota en fasansfull sjukdom men som ett kvartssekel senare inte ens är i närheten av att lyckas? En global organisation med världhälsa på agendan borde ägna mer tid åt verkstad än åt skrämselpropaganda och misslyckade löften. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar