8 december 2011

Bostadsbrist och "trädkramare" - en olöslig paradox!

DN har en skribent som jag nyligen fått upp ögonen för.

Han heter Viktor Barth-Kron och är liksom pang-på-rödbetan i det han skriver.
I går hade han ännu en bra dag på jobbet när han konstaterar att den s k "svampen" på Stureplan är tämligen trist.

Han föreslår att den rivs och fortsätter:
"Vilket dock aldrig kommer att hända – ingen kommer att kunna motbevisa
Östermalms Folkfront när deras inhyrda betongexperter slår fast att foten inte alls är döende.
Så: ska den vara kvar så kan vi ju lika gärna göra något roligt på taket. En scen för performativ konst? En generös liten saluhall? En Benny Andersson-staty? Kulturslussengänget kan få fria händer."

Briljant Viktor! Läs hela hans inlägg här!

En annan DN-medarbetare som, tvärtemot Viktor, vurmade för radiohuseken och troligen även vurmar för Stureplanssvampen, är Lars Epstein. Han vurmar i dagens tidning för en flock fladdermöss i Farsta strand.
På platsen där djuren bor är det tänkt att byggas bostäder. Epstein citerar i sin artikel "naturkramare" som säger saker som "stämningen här är sakral" och "23 bostäder i ett värdefullt naturområde hjälper knappast till att lösa bostadsbristen".

Även inne på Södermalm protesteras det. Mia Tottmar skriver, också det i dagens DN, om planerna för nya bostäder i gamla Tobaksmonopolets kvarter.

Det jag reagerar på nu, och även annars, när folk "stormar" och "protesterar" är att de sällan presenterar gångbara alternativ. Det är hela tiden typ "gärna bostäder men inte här".

På Årstafältet finns redan kampgrupper i gång som tycker att grönområdet är så vackert att det borde bevaras!?! Nu väntar jag bara på att Slakthusområdet får en motståndsgruppering inför stadens tänkta omgörning.
Kanske finns det någon liten köttätande amöba som lever på slaktavfall och är värd att bevara? Kanske styckmästarna tillhör ett utdöende släkte som inte kan utföra sitt jobb på annan plats?

Det saknas massor med bostäder i Stor-Stockholm, och annorstädes, och kanske finns det områden som är mindre lämpade att bebygga. Samtidigt kan jag inte låta bli att tänka tanken på att en del "kramare" som vill bevara, beskydda, stoppa, hindra och förbjuda samtidigt troligen kräver bostad till sig själva, sina barn eller någon bekant!

Enligt mitt sätt att se det en olöslig paradox!

1 kommentar:

  1. Jag tycker dom ska sätta sig ner och en gång för alla märka upp vilka områden som ska bevaras och sedan släppa det fritt att bygga på resten...

    Vore en välgärning för framtiden... plus att man skulle veta att ett område som man bosätter sig vid kan exploateras eller ej redan ifrån början.

    SvaraRadera