30 juni 2011

Märklig Miljöpartiet-analys av Grekland

Grekland är under hård press och många är de s k ”experterna” som ägnar sin tid åt att försöka förklara och analysera det som sker.

I dag skriver Bodil Ceballos (MP) ett inlägg som fått rubriken ”Ge inte demokratin skulden för vad som händer i Grekland” på SVT Debatt.

Det som upprör mig en hel del är att hon i anklagande ton menar att den svenska regeringen alltför ofta uttalar orden ”ordning och reda”! Ja, ni läste rätt! Men vad det har med Grekland att göra har jag svårt att förstå.

Innan vi går vidare så hade det varit otroligt spännande att få veta vad det är för fel på just ordning och reda? Uppenbarligen är detta ingenting som Bodil är intresserad av. Kanske förståeligt att en miljöpartist står för den åsikten. Med kärnkraftsavveckling på programmet utan rimliga alternativ att erbjuda annat än fossila bränslen men samtidigt vurmande för miljön så är det inte konstigt att Bodil blir förvirrad.

Greklands demokrati ska inte beskyllas säger Bodil. Nja, i just en demokrati så är det ju folket som väljer de styrande så jag tror inte att jag delar den uppfattningen.

Att det gått åt pipsvängen för Grekland torde därför vara folkets eget fel.
Precis som i andra Medelhavsländer i ekonomisk kris så handlar det om vänsterregeringar som inte förmått hålla i plånböckerna. Dessutom i kombination med svår korruption. Men den slutsatsen drar inte Bodil.

Det är också trist att folket i Grekland inte inser att de inte kan gå i pension i 50-55-årsåldern.

En anledning till att vi i Sverige glidit igenom den ekonomiska nedgången så bra som vi faktiskt gjort är kanske just för att vår, demokratiskt valda, regering har haft ”ordning och reda” som ledord.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar