11 januari 2011

Sveriges schlager väljs av andra!

Snart är det dags för Sverige att drabbas av schlagerfeber igen. Eller är det det?

I det ena ”avslöjandet” efter det andra får vi nu ta del av schlagerdiktator Christer Björkmans regelförändringar och nya direktiv. Den svenska expertjuryn har skickats till destruktion. Poängberäkningen görs om efter någon slags procentberäkningsmodell som resulterar i att svenska folkets röster knappast kommer att räcka. I stället blir det 11 internationella jurygrupper som ska bestämma vad vi i Sverige tycker är en bra schlager!?!

Att tro att det blir vi licensbetalare som kommer att välja låten som ska representera oss i Eurovision är naivt!
Björkman själv säger att så blir fallet om vi, alla som ringer och röstar, enas om en och samma låt. Hur troligt är det?

Vi schlagernördar kan därmed känna oss blåsta på en del av årets roligaste konfekt!

Jag har därför ytterligare några förslag eftersom vi tv-tittare inte är beslutskompetenta:

·         Det vore bra om vi redan några dagar före finalen får veta vilken chips- och dipvariant som är optimal kvällen till ära.
·         Lämplig mat till middagen före evenemanget och framför allt vilket öl- eller vinmärke som passar.
·         Telefonnumren som används vid röstningen bör inte leda till någon rösträkning. Däremot är det behjärtansvärt om Radiohjälpen får några kronor.
·         Den svenska finalen bör direktsändas i, låt oss säga, tre utvalda länder, t ex Ukraina, Moldavien och Azerbaijan och befolkningen där får säga sitt om vilken musik vi i Sverige ska gilla!
·         Inför den stora finalen i Eurovision vore det bra om Björkman i god tid kunde meddela vilka länder som ska få våra röster och att det ordnas så att endast telefonnummer till dessa låtars rösträkning presenteras!

Söndermanipuleringen av det som en gång var ett ganska kul lördagsnöje, oavsett vad man tycker om företeelsen som sådan, har drivits för långt!

Att vi har, eller inte har, någon chans i Eurovision borde vara av underordnad betydelse.
För helt ärligt; Förutom en handfull artister och grupper som efter Eurovision har fått ett internationellt genombrott så är ju knappast denna tävling känd för sitt karriärskapande. Däremot är det lite småkul med de nationella olikheterna.

Skrota Björkman och låt befolkningen i Sverige välja den låt de tycker är bäst!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar