10 juli 2017

Margarin och snacks blir orangutangens död!

Läser, med förskräckelse, en artikel på spanska public service hemsida, RTVE.es.

Ämnet är samma som jag vid flera tillfällen upprörts över men plötsligt känns det som om det är nu eller aldrig som vi livsmedelskonsumenter måste sätta ned fötterna och lusläsa produkternas innehållsförteckningar.

25 % av Borneos orangutanger, våra närmaste släktingar, har försvunnit bara under det senaste årtiondet.

Anledningen är den förhatliga palmoljan, som vi finner i allt från snacks, via chokladkakor, bordsmargariner och vidare till en herrans massa andra produkter i livsmedelsbutiken.

För att få plats för fler och större palmoljepalmsodlingar skövlas och bränns varje år stora djungelarealer i främst Malaysia och Indonesien.

Jag skiter fullständigt i att många palmoljeproducenter fortsätter att påstå att just deras palmolja är ”certifierad.” Där deras palmer i dag står fanns en gång djungeln som är hemvist för orangutangen.

Börja kolla innehållsförteckningarna när du är på snabbköpet och skippa allt som innehåller palmolja, något som allt oftare bara omnämns som ”palm” i det finstilta!

Orangutangen riskerar utrotning för att vi konsumenter vill ha billigt bordsmargarin, billiga jordnötter och Marabous chokladkakor! Det är åt helvete!

1 kommentar:

 1. Ja, detta är så fruktansvärt och mitt hjärta dör när jag dag efter dag läser om denna naturkatastrof där djurarter och fåglar för alltid dör ut och människor förlorar sina hem eftersom de stora multinationella företagen ska tjäna pengar!

  Till och med på den lilla paradisön São Tomé hade ett belgiskt företag köpt regnskog och huggit ner ett enormt område för palmoljeodlingar utan att respektera avstånd till bäckar och vattenfall. Denna "industri" ökar i andra delar av Afrika och i Latinamerika.

  Jag tillhör den jobbiga typen som skriver på företagens hemsidor på facebook, jag mejlar och ifrågasätter. Jag härjar inne i butikerna och ber att få prata med inköpsansvarig om varför butiken exempelvis säljer pepparkakor som innehåller palmolja. Förra året köpte jag inte en enda pepparkaka av just den anledningen.

  Det sorgliga är att det inte bara är margarin, godis och snacks som innehåller palmolja. Även smink, schampo, duschgeléer, rengöringsmedel, diskmedel och läsk innehåller ofta palmolja. En av de största bovarna är exempelvis Pepis Co. Andra bovar är Unilever, Procter &Gamble och Nestlé. Undrar om Henrik Lundqvist är medveten om att det schampo han gör reklam för (Head & Shoulders) innehåller palmolja?

  Jag kan rekommendera Naturskyddsföreningens information om palmolja:
  https://www.naturskyddsforeningen.se/palmolja

  Tack för att du bloggar om detta. Jag hoppas att det kan öppna ögonen hos fler.

  SvaraRadera