22 juli 2017

Många livsmedelsmärken har samma producent!

Vilken senap gillar du?

Druvans? Hultbergs? Johnnys? Västerviks? Slotts? ICA?

Om du dricker läsk; Har du testat Premier? Eller ICA?

Dina varmkorvar; Är de Lithells eller ICA?

Tror du att du handlar produkter från olika producenter?

Vet du vart produkterna tillverkas? Framgår det på produkternas innehållsförteckning? Har produkten alls innehållsförteckning och i fallet med läskedrycker; Anges sockerhalten?

Jag blir alltmer förvirrad när jag står där i butiken och ska välja.

Jag vet ju att den ”svenska” senapen Slotts sedan många år tillverkas i Polen så den hoppar jag över! På ICA:s senap står det att den produceras i Sverige men inte av vem! Däremot är ju ICA:s och Slotts förpackningar nästintill identiska.

Druvan, Hultbergs, Johnnys och Västerviks senap lagas till i samma fabrik, som drivs av Kavli. (Västerviks senap från Eslöv, någon?)

Läskedrycker från Premier och ICA har exakt samma färg, smaker och till och med korkar på sina flaskor så det ligger nära till hands att misstänka att fabriken är densamma i båda fallen. Något som vore bekymmersamt för ICA eftersom Premier har Axfood som delägare.

Vilken fabriken bakom är går inte att få fram. En sökning slutar ofelbart på en sajt tillhörande ”European Marketing Distribution”, en europeisk inköpsorganisation!?!

Lithells och ICA:s varmkorvar kommer ur samma köttkvarnar hos Atria i Sköllersta.

Atria står förresten även bl.a. bakom Charkdelikatesser, Pastejköket, Lönnebergaskinka, Ridderheims och Sibylla också.

Blir du också förvirrad och förbannad?

Det där med konkurrensutsättning tycks vara bortglömt. Det är helt enkelt en smula monopolliknande kommunism över livsmedelsindustrin numera. Inte undra på att kassaregistren registrerar högre summor än vi trott att de skulle göra när vi strosade omkring i livsmedelsbutiken och plockade på oss varor som vi trodde var speciella, kanske när- eller småföretagarproducerade eller sprungna ur en källa inte fler än ett varumärke använder sig av!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar