28 juli 2017

Förbjud palmolja - rädda orangutangen!

Nyaru Menteng; Känner du till stället?

Om du som jag är desperat palmoljehatare så gör du det! Om inte så fortsätter du att använda produkter som innehåller palmolja!

I Nyaru Menteng på Borneo finns en ”skogsskola” som har till uppgift att lära övergivna ungar av orangutanger att leva det liv de är ämnade att leva; I regnskogen!

ABC News var först att berätta och SVT Text-tv hänger på. Denna fredagskväll ägnar text-tv sidan 149 åt nyheten att en femtedel av orangutangernas skogsskola nu är utraderad och vår närmaste släkting riskerar att gå en snar utrotning till mötes.

Anledningen är, som jag många gånger påpekat nu, skogsskövlingen som görs för att oljepalmen ska planteras och palmoljan ska nå oss i alltfler livsmedels-, rengörings- och skönhetsprodukter.

Producenter står i rad för att kunna deklarera sina produkter fria från palmolja men av alla löften tycks det bara bli en ”tumme” om ens det.

Göteborgs-kex lovade att produkterna skulle vara palmoljebefriade 2016. Sveriges kanske populäraste handdiskmedel, YES, innehåller fortfarande skräpet, och är inte biologiskt nedbrytbart och schampon, duschtvålar och gud-vet-allt fortsätter att ha den orangutangutrotande oljan som en huvudingrediens!

Det är absolut oacceptabelt!

Värst i den svenska klassen utnämner jag härmed den livsmedelskedja som kanske flest svenskar handlar hos: ICA!

Jag fortsätter att fingranska innehållsförteckningar och jag fortsätter att förfasas över att så många produkter innehåller den förhatliga palmoljan. Det är dags för ett folkligt och konsumentbaserat uppror!

Sveriges godaste pepparkaka, Nyåkers, meddelade för ett tag sedan att de nu börjat producera de goda kakorna utan palmolja. En sanning med modifikation skulle det visa sig!

Den pepparkaksburk jag kollade på hos min ICA-handlare påvisade fortsatt palmoljeinnehåll och en mejlväxling senare, med Nyåkers, fick jag veta att ”tyvärr är det inte så enkelt att ersätta palmoljan i den typ av produkter som vi tillverkar. Palmoljan är bra för att det är ett fast fett samt att den varken innehåller transfett eller härdat fett. Rapsolja är ett flytande fett, ett flytande fett går inte att använda till våra produkter. Skulle man göra rapsoljan till ett fast fett så bildas härdade fettsyror och det vill vi inte ha i våra produkter.”

Jag tänker, ursäkta könsförfördelandet, på alla våra morsor, mormödrar och farmödrar, som tillbringade åtskilliga timmar vid bakungnar och som gav oss ynglingar högtidsstunder vid fikadags! Inte fan använde de palmolja! Ändå gick det att käka deras godsaker många dagar efter bakandet. En mandelkubb med några dagar på nacken, men doppad i nybryggt kaffe eller en het choklad, är alls icke fy skam! Så det så!

I fallet med Nyåkers pepparkakor berättar företaget för mig att ICA endast valt att köpa in palmoljebefriade mandelkubb men att företaget fortsatt väljer palmoljeskiten när det gäller Nyåkers övriga produkter.

Det är häpnadsväckande uselt men inte förvånande då ICA fortsatt hävdar att deras varor med palmolja innehåller olja som är både certifierad, KRAV-märkt och allt annat som kan påstås om en produkt från helvetet!

Jag kommer att fortsätta att påstå att en palmoljepalmsplantage kan fortsätta att hävda att deras palmer är ekologiska, att personalen har rimliga löner, hyfsad arbetsmiljö och att de tar hänsyn till djur och natur!

Det är ingenting annat än BULLSHIT! 

Där palmerna i dag står fanns tidigare djungel! I djungeln levde vår närmaste släkting, orangutangen, som i dag är på väg att utrotas bara för att vi i den, s.k., moderna världen finner att det är okej att knapra snacks, diska och duscha oss i produkter som innehåller palmolja! Det är, ta mig fan, hål i huvudet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar