Alltså; Jag skulle lätt kunna bli, och blir emellanåt,
matförgiftad. Jag bangar inte för sallader, kalla majonnäsbaserade dressingar
eller glass på semesterresmålet. Och isbitarna tillåter jag i stora mängder närhelst
en paraplydrink ska avnjutas!
För någon vecka sedan kom det listeria-larm från Danmark
där rullsylta, rullepølse på danska, misstänks vara åtminstone en av kanske
flera bovar i dramat. Oj, jag hade lätt kunnat vara en av de drabbade eftersom
jag ibland inhandlar det jag anser vara en delikatess på en nygräddad
småfranska!
Att 6 personer nu drabbats av förgiftning, troligen efter
att ha kalasat på en svampstuvning gjord på vit flugsvamp har jag däremot svårt
att förstå.
Jag gillar maträtter med svamp i, däremot skulle jag
aldrig kunna plocka på mig svamp av en tveksam sort när jag är ute i skogen.
Gula kantareller, kanske några trattisar och möjligen en
eller annan Karl-Johan, sedan går gränsen för vad jag är kapabel till. Fast
särskilt kapabel är jag inte överhuvudtaget. Jag ser liksom inte svampen för
alla trä’n…eller nåt! De som någonsin varit på skogspromenad med mig där
huvudsyftet varit att leta svamp vet att de vid flera tillfällen varit tvungna att
skrika till mig då jag stått mitt ibland vad som skulle kunna bli en halvfylld
korg av kantareller.
Jag är helt enkelt en svampdyslektiker!
Troligen är de 6 flugsvampsförgiftade lika illa svampblinda
som denne bloggare men med den skillnaden att åtminstone någon av dem struntat
i sin okunskap. Något som nu lett till att en ung pojke fortsatt vårdas för
livshotande leverskador.
Jag begriper inte varför vi hör talas om fall som dessa
år efter år! Varför chansa på att det är en champinjon om man inte är alldeles
säker?
Jag tror jag tar en skiva rullsylta och begrundar saken!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar