8 maj 2012

Serafen, prislappar och Jante!

Vårdcentralen Serafen fortsätter att uppröra folk och nu har en förundersökning inletts för att undersöka om det handlar om trolöshet mot huvudman.

Det är möjligt, t o m troligt, att prislappen sattes lite för lågt den gången läkarmottagningen såldes.

Men jag kan inte låta bli att fundera om kritikerna av affären tänkt klart?

En läkarmottagning är väl värd NOLL kronor så länge den inte har patienter? I det aktuella fallet ingår ju inte ägandet av lokalerna såvitt jag förstår. Med god vård, skickliga läkare och nöjda patienter blir värdet högre med tiden. Så fungerar det väl överallt?

Vad var t ex Skype eller Facebook värda i sin barndoms linda? Med skickligt affärsdrivande, nöjda kunder och proffsig personal kan de flesta företag snabbt växa sig till summor med åtskilliga nollor i värderingen.

Jag förstår inte varför inte detta även ska kunna gälla en vårdmottagning?

Uppenbarligen har läkarna/ägarna vid den aktuella mottagningen gjort ett fantastiskt jobb och arbetat upp sin mottagning till toppklass, med nöjda patienter, god vårdkvalitet, tillgänglighet och allt annat som uppskattas av användarna.

Är det den svenska avundsjukan och den förbannade Jante som spökar?

7 kommentarer:

 1. Mycket riktigt påpekande. Hela vitsen med "avknoppning" är ju att personalen själva skall kunna ta över verksamheten. Inte att Landstinget skall tjäna pengar. Det är ju egentligen märkligt att de skulle ta betalt för något annat än just inventarierna. Det som de betalar för är ett "kontrakt"+ ev. slitna gamla inventarier från 80-talet. Lokalerna HYR man. Liksom övriga verksamheter i huset gör.
  Att sedan dessa läkare som byggt upp ett rykte och arbetat i 30 år kan sälja vidare kontraktet till ett privat företag drabbar inte skattebetalare. Således avundsjuka och politiskt spel.

  SvaraRadera
 2. Tror du seriöst på det du säger? Isåfall är det ganska sorgligt om du inte kan se fler aspekter än de du lagt fram (och neutraliserat).

  SvaraRadera
 3. @ Anonym: Självklart tror jag på det mesta jag skriver. Sedan kanske det skulle vara på sin plats med motargument. Något som du inte lyckades prestera.....

  SvaraRadera
 4. Ulf Sandberg8 maj 2012 21:32

  Du skriver:
  1. Det är troligt prislappen sattes för lågt.
  2. En vårdcentral är värd noll kronor om den inte har patienter.
  Utifrån dessa två påståenden, vad tycker du prislappen skulle varit?

  SvaraRadera
 5. Du har nog rätt. Det läkarna "köpt" är egentligen bara inventarierna. Patientlistan har man ju bara så länge patienterna är nöjda med läkarna och servicen. De kan ju vända sig annorstädes direkt ifall de vill. Samma sak med personalen. Vid minsta strul kan de ju säga upp sig och byta jobb. Lokalerna hyr man väl bara. Dessutom så hotade ju bl a socialdemokraterna från dag ett att riva upp "försäljningarna/avknoppningarna" så fort de återfick makten. Vilket ju höll ner värdet och upp osäkerheten. När nu verksamheten har drivits i flera år så blir det tydligt att den uppfattas som adekvat, bra och profesionell. Alla verkar nöjda med den. Patienter och personal verkar stanna kvar. Kort sagt, allt flyter på fint. Soc dem verkar också acceptera "det rådande läget". Och då uppstår det förstås ett värde plötsligt. Som inte var självklart från starten. Vissa "analytiker" förespådde visserligen att det möjligen kunde bli en mycket lönsam affär, ifall allting fick utvecklas enligt förhoppningarna. Men det var som sagt, knappast självklart från början. Så visst används resonemangen runt detta med "utförsäljningar" på ett ruggigt vulgärt, torftigt och desinformativt sätt i mediadebatten. Självklart.
  Och hela frågan med vinster i vårdsektorn är väl egentligen rätt märklig. Var kommer dessa vinster ifrån? Intäkterna är väl i princip desamma, vare sig det är privat eller offentlig vårdutförare? Hur kan det då plötsligt bli mångmiljon-vinster på Jersey-öarna och lyxliv för alla ägare om det är privat-drivet, och katastrof-fattigt och krismedvetenhet ifall det är offentlig-drivet? Det är någonting här som inte stämmer. Kan man genom att snåla på blöjor och dra in lite jourtjänster på helger och nätter plötsligt med automatik kvittera ut jättevinster direkt? Eller är det rentav så att offentlig-vården drivs exceptionellt inkompetent och ansvarslöst? Att offentlig-vården genom alla år har försnillat enorma belopp av skattepengar som kunde ha används betydligt mer omdömesgillt och ansvarsfullt. När det nu kommer in utomstående krafter som med noggrannhet går igenom ekonomin ser att "här finns det ju guld att hämta, eftersom marginalerna är närmast skrattretande höga". Eller vad är det egentligen frågan om. Någon typ av allmänt ohederlig debatt verkar råda här.

  SvaraRadera
 6. Men patienterna ingick väl i priset. Läkarna tog ju över en redan fungerande verksamhet.

  SvaraRadera
 7. @ Mattias L: Att en verksamhet fungerar vid försäljning är ingen garanti för att den gör detta även under ny regim. En krog som byter ägare lyckas inte alltid behålla lunchgästerna...

  SvaraRadera