28 maj 2012

Om schlager, arenor, belgare och en helg utomlands

Tillbaka i schlageryrans Sverige efter några roliga dagar i Bryssel där jag bland annat avnjutit Loreens suveräna seger tillsammans med goda svenskexil-vänner! (Särskilt kul var det att den bittra, EU-anställda, finskan som kritiserat Sverige å det grövsta inför ESC, under lördagsnatten var tvungen att krypa till det berömda korset!)

Synd bara att Loreen inte kan hålla sig till svenska när hon intervjuas utan måste använda ord som ”connecta”. För att inte tala om hennes ofattbara förmåga att använda svordomar! Eller Christer Björkmans uppträdande, och oehörda vilja att synas i bild, när han vid prisutdelningen knappt ville släppa ifrån sig "segerbucklan" till kvällens huvudperson.

Självklart nappade Björn Söder (SD) på schlagern i ett uttalande (vem är förvånad?). Han anser att det svenska bidraget inte var svenskt nog. Som om det stora flertalet av de andra bidragen var mindre svenska? Jag tycker fortsatt att det är sjukt att svenska låtskrivare tillåts delta för andra länder. Det förtar liksom en del av det som Eurovision troligen vill visa, nämligen mångfald. Björn Söder är en tönt!

Debatten rasar om var nästa Eurovision ska gå av stapeln och Eva Hamilton, SVT-boss meddelar att viktiga möten ska avhållas de närmaste dagarna.

Hur svårt kan det vara?

Självklart ska evenemanget hållas i landets huvudstad! Allt annat vore en skam!

Synd att den nya arenan, som byggs intill Globen, aldrig tycks komma att bli klar. Annars vore det troligen det ultimata med schlager i en arena och hockey-vm-final i grannen Globen.

Med Solnas nybygge, som redan nu har knyckt nästa års svenska melodifestivalfinal och, enligt rykten, även blåst Stockholms stad på Adolf Fredriks Luciafirande i år, så är de bara att gratulera. Oddsen för en Eurovisionuppgörelse i Solna lär vara ganska låga…

Danny bittrar och tycker att folk är taskiga mot honom. Han säger sig kunna bli ”sårad”. Halledoodane da!?! Vad jag minns var han själv inte särskilt len i käften efter Loreens svenska seger…

I Azerbaijdzjan oroar sig oppositionen, med all rätt, över att de nu ligger risigt till, när världens media är på hemväg. Ja, det är sannolikt att de har rätt. Bra var det i alla fall att ett antal representanter som framförde sina länders röster vackert lindade in svidande kritik mot värdlandets styre!

Till sist några ord om Belgien-resan: Jag vidhåller mina nyligen framförda synpunkter på landet. Europas absolut sämsta hygien finner du i Belgien. Att åka tunnelbana i Bryssel i rusningstid är en nära-döden-upplevelse. Och att resa med det belgiska flygbolaget gör inte särskilt många människor glada. I dag på väg hem stängde de två stewardesserna in sig bakom sitt skynke i en av två timmar. Därefter gavs möjlighet att inhandla t ex en dryck. Utan ett leende från personalen men med den konstanta frågan ”vill du ha kvitto?”. Ville man inte det så registrerades heller inte inköpet.

Jag ville ha kvitto! Till personalens stora förtret!

5 kommentarer:

  1. Christer Björkman är otroligt pinsam och tar sig själv på alldeles för stort allvar! Och Christer ... Både Ukrainas Gaitana, Rumänien med 2 mörkhyade musiker och vår egna Loreen med färgad dansare gick vidare till finalen!
    En liten fråga till patetiske Björn Söder också: Vad var inte tillräckligt svenskt? Låtskrivarna? Loreen? Dansaren eller kanske kören? Kanske inte ens Björn själv är riktigt svensk?

    SvaraRadera
  2. Varför är det så hemskt att blanda in utländska ord i Svenskan. Mig veterligen så har svenskan alltid varit under påverkan av andra dominerande kulturer. Först var det Frankrike sen Tyskland och slutligen USA. Detta är naturligt för ett litet land som Sverige och jag vet inte om jag ser något behov av att bekämpa den utvecklingen. Vi behöver bli mera internaliserade och globaliserade inte mindre.

    SvaraRadera
  3. Det är väl inte självklart att Eurovision ska hållas i landets huvudstad? Är Düsseldorf Tysklands huvudstad? Nej där var ju Eurovision 2011... och jag visste inte att Birmingham var Storbritanniens huvudstad... där hölls Eurovision 1998. Nej du, jag tror att Malmö är bättre lämpad för det. Nordens största flygplats inom 10 minuters bilfärd och tusentals lediga hotellrum. Vi ses i Skåne 2013!

    SvaraRadera
  4. Malmö är ju rena vilda västern, och många anser inte sta'n särskilt attraktiv. Till och med utomlands undras det över vad som pågår där. Tacka sjutton för att det finns lediga hotellrum ...
    Självklart ska finalen hållas i Stockholm - Nordens Venedig!
    PS. Nordens största flygplats heter Arlanda och ligger norr om Stockholm.

    SvaraRadera
  5. Det är inte nödvändigt att SVT själv skall producera och sända jippot. Låt de som vill arrangera finalen bjuda i en öppen auktion. Det kan vara såväl arrangörsstäder, fristående TV-bolag som andra som har arrangörskompetens. Om det är så att en arrangörsstad drar in ~150 miljoner kronor på att arrangera finalen så är det inte mer än rätt att de betalar tillbaka en stor del av detta till SVT.

    SvaraRadera